Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

L'ou com bota

Avui una nova proposta de ciència.

Només us cal posar en un got un ou, dels que utilitzem per fer truites, i vinagre. Ho deixem un parell de dies i el treiem. Al treure l'ou veureu que el que abans era closca, ara és un "tel" com de sorra. Treieu-lo, i sense por llenceu l'ou contra el terra.

Laclosca dels ous està formada per un material que es diu carbonat de calci que és molt sensible a l'acció dels àcids.El vinagre (el mateix que se liposem a les amanides) és un àcidque s'anomena àcid acètic.

Quan posem l'ou en vinagre, el carbonat de calci de laclosca reacciona químicament amb l'àcid del vinagre. Comença una reacció química que anomenem corrosió; com en tota reacció química, les substàncies inicials desapareixen i es transformen en substàncies noves.

Cal reemplaçar el vinagre cada dia ja quel'àcid del vinagre es destrueix en la reacció i arriba un moment en què s'acaba. Per assegurar-nos que segueix fent efecte és necessari posar vinagre nou cada dia.

egg-experiment.jpg Zoom

egg-experiment.jpg

En desaparèixer la closca, procés que triga aproximadament dos dies, la membrana semipermeable que embolica al rovell(la cèl·lula de l'ou) adquireix consistència

"elàstica". Això es deu, entre altres raons, a la desnaturalització de les proteïnes, que es troben en aquesta membrana i en el citoplasma. Aquesta membrana permet realitzar petits bots amb l'ou sense que aquest es trenqui.

A més s'observa un augment en la grandària de l'ou a causa del pas, a través de la membrana, de diferents substàncies (procès que anomenem osmosis). El pas de líquid cessa quan s'igualen les pressions a banda i banda de la membrana (pressió osmòtica). Si s'introdueix l'ou en xarop o mel, de menor densitat, es veurà com el mateix encongeix, ja queara ellíquid passa ensentit contrari de l'ou cap al xarop o la mel.