Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

L'Escala Brazelton

L'any 1973 el pediatra americà Terry Brazelton va crear una escala neonatal d'avaluació que té com objectiu valorar les respostes que tenen els nadons davant d'uns determinats estímuls.

Fa unes quantes entrades parlavem de l'Escala APGAR però és necessari dir que ambdues són totalment diferents.

nbas3.jpg Zoom

nbas3.jpg

En què consistex?

Es basa en la teoria que els recent nascuts ja tenen una experiència prèvia de 9 mesos en els quals han adquirit moltes habilitats.En aquesta escala es téen compte patrons visuals, motrius i auditius. Sol aplicar-se als 3 o 4 dies després del naixement del nen, però no és obligatori que ho realitzin els centres de salut o hospitals.

L'administració de l'escala es fa quan el bebè està despert i també quan dorm.Consisteix en presentar certs estímuls al petit i observar quina és la seva reacció com per exemple el so d'una campaneta, un raig de llum, dibuixos de formes i rostres humans...

Una de les proves més populars del test és veure la resposta del nadó vers la veu de la seva mare. La persona que passa el test col·loca el petit al mig. Per la banda dreta li parlarà i per la banda esquerra farà que sigui la mare qui el cridi pel seu nom. És impressionant veure com amb tant sols 3 dies ja és perfectament capaç de reconeixer la seva mare i girar el seu caparró cap a la veu que li és més familiar.

Per molts professionals l'Escala de Brazelton pot afavorir el vincle entre elmenut i els seus pares.

Què valora?

■Sistema nerviós autònom: integra les funcions bàsiques de l'organisme, regulació de la respiració i de la temperatura.

■Sistema regulador de l'estat: és la capacitat del nounat de regular els seus estats de consciència. Pretén veure siel nenés capaç de seguir dormint malgrat la presentació de lleugers estímuls (llum, tàctil, so, destapar els llençols…).

■Motor-oral: l'objectiu és avaluar els reflexos de succió, peu i cerca del nen. També avaluar el to muscular de braços i cames i el to muscular plantar.

■Troncal: té l'objectiu d'avaluar la pressió palmar, la incorporació provocada ("tirant" del nen perquè exerceixi força i s'incorpori), reflexos de graó i marxa.

■Vestibular

■Social-Interactiva: aquesta fase té com a objectiu avaluar l'orientació i estimulació de la consciència.Es tracta d'avaluar l'orientació visual-animada (una persona) i visual-inanimada (un objecte en moviment); avaluar l'orientació auditiva animada (persona, paraules dirigides al nen) i inanimada (objecte que provoca sons); avaluar l'orientació visual i auditiva (simultànies); avaluar la capacitat de ser consolat (es consola ell mateix, deixa de plorar, o és necessari que acudeixi un dels progenitors?).

Per què és útil?

L'Escala Brazelton és molt útil per detectar possibles problemàtiques en els menuts i per aquest motiu sol ser molt freqüent que s'administri a prematurs o nadons amb risc de patologia.

Per més informació podeu veure http://www.brazelton-institute.com/intro.html