Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Extraescolars: obligació o plaer?

Ja hem començat el curs.

Ja hi ha horaris, rutines, obligacions i rellotges. Més enllà de l'escola però hi ha moltes famílies que també estan immerses en la cerca d'activitats extraescolars.

Aquests dies parlant amb pares i mares però tinc la sensació que s'ha perdut una mica "l'esperit" d'aquestes.

Perquè apuntem al nostre fill a activitats fora de l'escola?

Hi ha persones que respondran perquè s'ho passi bé, perquè aprengui o perquè faci nous amics, conegui coses diferents... i totes són respostes respectables i vàlides. Al cap i a la fi, cada família té un criteri propi pel que fa a l'educació dels seus menuts.

El que succeeix és que molts cops es confon una activitat extraescolar amb una obligació. Sembla inversemblant avui en dia trobar algun nen que no faci res després de l'escola si econòmicament és viable per la família.

Crec que ens hem oblidat que també es poden aprendre coses sense anar a cap centre. Els pares i les famílies som els principals motors d'aprenentatge i no hauríem de delegar aquesta tasca al 100% en altres persones, per molt professionals que siguin.

Hi ha petits que tenen activitats TOTES les tardes, inclús també dissabtes.

Estic convençuda que hi ha nens que els agrada fer multitud d'activitats i que en gaudeixen i que està genial que les facin si els fa feliços però també hem de ser conscients que no tots els nens són capaços desobreportar un ritme de vida tan intens.

Un nen hauria de poder triar què vol fer d'extraescolar sense la imposició imperativa dels pares o la societat.

Una extraescolar hauria de ser un lloc on s'ho passés bé i desconnectés del dia a dia. Sense més pressions, sense més exigències de les que ja té.

Respectem que també tinguin temps lliure per fer el que vulguin, per jugar, per descansar, per no fer res si ho volen.

Sovint en una primera visita demano als pares que m'expliquin el dia a dia dels seus fills. És molt impactant veure com hi ha pares que després de relatar-me hora per hora què fan i amb qui són els seus menuts acabin quedant-se perplexes del munt de coses que han de fer. Fins que no hi ha una reflexió conscient no ens n'adonem.

En Roc té 9 anys. Cada dia es lleva a les 7:00h. Comença acollida a l'escola a les 8:00h. Es queda a menjar al centre. Quan acaba a les 17:00h comença la seva segona jornada "laboral". A partir de les 18:00 té activitats. Unes li agraden molt, altres una miqueta i d'altres gens ni mica... però totes elles s'han de fer.

Dilluns: Futbol

Dimarts: Repàs i Anglès

Dimecres: Música

Dijous: Handbol

Divendres: Repàs

Dissabte: Partit de Futbol i Esplai

Lògicament quan arriba a casa a ha de posar-se a fer deures o estudiar per exàmens. Sopar, dutxa i dormir...

Quantes hores ha passat en Roc jugant? O compartint oci amb els seus amics o família? O descansant?

També podeu trobar-nos a www.sompares.com, Twitter i Facebook