Criatures 15/08/2011

Dretans o equerrans?

3 min

Un 10% de la població és esquerrana. Els mateixos que en el passat eren obligats a escriure amb la mà dreta i es creien fruit del dimoni, avui són avaluats com més creatius. Quines diferències hi ha entre uns i altres? El nostre cervell funciona amb dos hemisferis: el dret i l'esquerre. Els dos costats realitzen un treball conjunt, comunicant-se a través de les connexions neuronals. La diferència principal entre esquerrans i destres, a nivell cerebral, podria estar relacionada precisament en com flueix la informació i en l'eficiència amb què recorre el nostre cervell.

L'hemisferi esquerre s'aboca majoritàriament a tasques relacionades amb la lògica,la racionalitat i verbalitat i el dret es relaciona amb trets més holístics o intuïtius. Tots dos hemisferis determinen en forma creuada el funcionament del nostre cos. En línies generals podem dir que una persona esquerrana té com a hemisferi dominant el dret i una destra té com a hemisferi dominant l'esquerre. Esquerrans i destres utilitzen àrees oposades del cervell per processar part de la informació visual que es refereix a la visió global o dels elements dels estímuls visuals, segons un estudi de la Universitat de Birmingham (Regne Unit) que es publicà a l'edició digital de la revista científica Nature Neuroscience. Segons els científics, els cervells dels esquerrans i els destres s'organitzen de forma diferent, de manera que tots dos grups utilitzen les àrees oposades del cervell per a funcions com el llenguatge i la percepció espacial. En aquest estudi els investigadors demostren que esquerrans i destres també usen diferents parts del cervell per enfocar la totalitat de l'estímul visual en contraposició a parts d'ell. Segons els experts, les persones sovint han de triar entre dirigir la mirada cap als detalls o la totalitat de l'element estimular, com si triessin mirar als arbres en comptes del bosc. Els resultats mostren, segons els científics que esquerrans i destres podrien utilitzar els seus cervells de forma diferent fins i tot en quant al processament de baix nivell. Quan es determina si algú és esquerrà? La majoria d'estudis recalquen una barreja de components genètics i factors ambientals. Un nen menor d'un any encara no ha aconseguit definir la seva preferència: és ambidestre, és a dir, desenvolupa amb ambdues mans la mateixa habilitat, no tenint una preferència de mà definida, i en moltes tasques motores utilitza ambdues mans amb la mateixa eficiència. És entre els 2 i 4 anys quan s'estableix la preferència definitiva d'una mà sobre una altra. Només al voltant dels 6 anys, a l'inici de l'ensenyament bàsic, es té certesa respecte si el nen és destre o esquerrà, perquè ha d'optar per una mà dominant per a l'escriptura. Pot donar-se també el que es denomina lateralització creuada, quan per exemple s'és destre de mà i esquerrà d'ull, o viceversa. No obstant això, l'especialització dels hemisferis cerebrals és una funció que va madurant i emergint a mesura que ocorren els canvis estructurals del sistema nerviós propis del desenvolupament infantil, i l'especialització d'un hemisferi cerebral en tasques de control motor fi de la mà i en habilitats de llenguatge, portarà a majors assoliments funcionals.

A l'escola... És important saber que si el nostre fill és esquerrà és probable que algunes tasques escolars que requereixin de motricitat fina, com per exemple retallar, li siguin més costoses, no per una incapacitat orgànica sinó més aviat perquè la majoria d'estris estan pensats per a persones destres. Ser esquerrà no està relacionat amb ser menys intel·ligent o tenir altres patologies infantils amb més freqüència que els destres. Els nens es van acostumant i adaptant a utilitzar els instruments diaris com tisores, ganivets,guitarres, canvi de marxes dels automòbils... però si ens volem hi ha botigues especialitzades que es dediquen a vendre objectes adaptats per a esquerrans. Ens presentem als premis blogs catalans. Entra a www.stic.cat

stats