Pedra, paper, tisora

Meritxell Almirall López

Ciència, llet, colors i sabó

Sovint ens pot resultar senzill trobar activitats per fer amb els petits de la casa, però a mesura que es fan grans costa cridar la seva atenció i sorprendre'ls és gairebé una utopia.

Avui, m'agradaria parlar-vos de ciència perquè la ciència, tot i que no ens ho sembli a primer cop d'ull pot ser ben divertida; i el millor de tot és que podem gaudir-ne amb els nostres fills quan ja són més grans.

Per la proposta d'avui només necessitem llet sencera, colorants (els que hi ha al super per ferpastisseria són perfectes) i sabó de rentar els plats.

llet sabo.jpg Zoom

llet sabo.jpg

Jugarem amb la tensió de la superfície dels líquids.

En un plat posem llet i hi llancem unes gotetes dels colorants.

La llet conté aigua però també greixos que fan que els colorants quedin concentrats i no es dissolguin en el líquid.

De fet, les molècules d'aigua es comporten com una espècie de teranyina, i s'atrauen les unes a les altres, com si s'agafessin de les mans i no es deixessin anar. Al posar el colorant, aquest queda atrapat entre les molècules i no pot escapar.

Latensió superficial és responsable de la resistència que un líquid presenta a la penetració de la seva superfície, de la tendència a la forma esfèrica de les gotes d'un líquid, de l'ascens dels líquids en els tubs capil·lars i de la flotació d'objectes o organismes en la superfície d'aquests.

Si ara continuem amb l'experiment i afegim una gota de sabó (podem utilitzar un bastonet de les orelles)veurem com les gotes de colorant es barregen immediatament. Es trenca la tensió superficialde la llet en els punts oncauen les gotes de detergent.

El sabó està format perdos tipus de molècules, les que els agrada l'aigua (hidròfiles) i les que la rebutgen (hidròfobes). Al barrejar-se amb la llet (l'aigua i els greixos) fa que les molècules d'aquestes es moguin; les hidròfiles es barregen amb els greixos i les hidròfobes amb l'aigua. Estrenca la teranyina i per tant els colorants poden barrejar-se.

Espero que aquesta proposta us ajudi a passar una bona estona, i sobretot a aprendre junts.