L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Per què hem de fer càlcul mental si hi ha calculadores?

Amb el Mobile World Congress de Barcelona hem comprovat novament com la tecnologia està entrant de manera insaciable a la nostra societat i com ens fem cada vegada més dependents de tot el que comporta. Avui en dia el 90% dels nostres alumnes es quedarien garratibats davant la proposta de cercar informació en una biblioteca amb la premissa de fer-ho sense Internet. Si fem una ullada per Google Play o l'Apple Store, per posar uns exemples, trobarem moltes aplicacions inútils que sembla que tinguin com a objectiu fer-nos perdre el temps o fer-nos més ganduls i més tontos. Sincerament, creieu que els alumnes actuals tindran la necessitat de recordar de memòria per exemple unes quantes dates o desplegar un mapa per anar a un lloc quan siguin grans?

Zoom

No, no estic en contra de la tecnologia, més aviat al contrari, però em preocupa tota aquesta dependència en les generacions futures. Els que hem viscut sense Internet la major part de la nostra vida i ens hem pelat els genolls aterrant en bici o hem fet cabanyes al bosc amb quatre branques crec que més o menys podem trobar recursos alternatius a la majoria de coses que es poden fer amb una màquina de 4 polzades però; aquests nens i nenes que fan infantil i primària sabran sobreviure en un futur si se'n va l'electricitat, s'espatlla el router o es queden sense bateria a l'smartphone?

I ara unes quantes preguntes:

És necessari que sàpiguen trobar alternatives o és una pèrdua de temps?

Cal redefinir les competències bàsiques?

Cal eradicar de l'escola ensenyaments com les operacions matemàtiques perquè ja hi ha màquines que ho fan de forma més ràpida i eficient? *

El sistema educatiu ha de canviar totalment per encabir les TIC en totes les assignatures?

Massa preguntes per avui.. Me'n vaig a treballar una estona. Un company de l'escola m'ha passat unes fotos a una carpeta compartida del Dropbox perquè les pengi al blog de l'escola. El Google Calendar em diu que demà tinc curs TIC on he d'ensenyar a utilitzar el Prezi a una quinzena de mestres i a l'Evernote hi tinc una nota important que no puc oblidar.

PD: El títol a l'apunt és una pregunta real d'un alumne meu.

* Amb excepcions, és clar.