L'apunt docent

Jordi Roca i Font

El nacionalisme lingüístic espanyol

En Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de Lingüística general a la Universidad Autónoma de Madrid, parla sense embuts de l'anomenat nacionalisme lingüístic espanyol que qualifica com a etnocida, retrògrad i excloent cap a la resta de llengües que es parlen a l'estat. El catedràtic analitza en el seu discurs el que diuen alguns autors espanyols actuals i el que s'ha dit i escrit al llarg de la història.

La preocupació principal de tot plegat és que el discurs del senyor Moreno Cabrera és molt minoritari en una societat espanyola on l'opinió pública, els mitjans de comunicació o les universitats han assimilat i donen com a bons els plantejaments del nacionalisme lingüístic espanyol que veu la immersió lingüística a les escoles catalanes com a un atac a la llengua castellana.

Està clar doncs que tot i l'oficialitat d'algunes llengües a l'estat, el pensament general dels nostres veïns és més proper al model francès que té una sola llengua oficial i té les altres com a pintorescos souvenirs enganxats a faldilletes regionals inofensives.

Nota: el vídeo original va ser esborrat de Youtube poc després de penjar l'apunt i una lectora twittaire me n'ha fet arribar una nova versió. Gràcies @pacequi