Criatures 11/02/2019

La mala educació que va trencar Espanya

2 min

Un precedent

Fa uns quants anys vam anar a Madrid pel casament del Jose, un bon amic madrileny que -inconscient ell- va convidar-nos a tota una delegació almogàver amb ganes de conèixer la capital del reino. El dia abans del casori vam dinar en un restaurant del centre i el cambrer, tot divertit i curiós, anava parant l'orella quan ens sentia conversar en un idioma diferent al seu i somreia. El paio portava una petita insígnia del Barça a la solapa i hi vam estar conversant amb el nostre castellà de la Plana de Vic. Quan ens disposàvem a marxar el bon home se'ns va acostar i amb aquell posat tan madrileny entre cantant de xotis i Pérez Reverte ens va dir:

- ¿Portugueses, eh?

Aquesta anècdota real m'ha anat venint al cap cada vegada que rebia el viral del flist-flast (zasca) que l'empresa valenciana Mercadona fa a una clienta que es queixa que els productes ara estan etiquetats en "l'imposat" idioma català. La resposta contundent i que mostra el nivell cultural de la pobra dona és que no és català sinó portuguès.

IMG-20190209-WA0002

El títol de l'apunt

Suposo que si heu clicat per llegir aquest apunt és pel polèmic títol, potser estaria bé que m'expliqués. La mala educació que va trencar Espanya té a veure amb l'educació que no ha estat capaç de fer conèixer la riquesa lingüística de l'estat fins al punt que, quaranta anys després de la mort del dictador, hi ha gent que segueix confonent un idioma amb un altre i a sobre reconeix l'idioma castellà com a únic vàlid. La Constitución diu en el seu article 3.3: "La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección."Paper mullat.

Fixem-nos que des del 78 hi ha hagut diversos governs de diferents colors i s'han fet i desfet diverses lleis orgàniques referents a l'educació i en cap hi havia l'intent de fer conèixer la realitat lingüística estatal a totes les escoles. És molt demanar que a les escoles s'ensenyin nocions de les diferents llengües? És molt demanar que qualsevol alumne de qualsevol escola de l'estat acabi la primària sabent números, colors, dies de la setmana, peculiaritats i quatre frases simples en qualsevol llengua ibèrica?

Aquesta gran errada, ara ja irreversible pel clima, ha alimentat la intolerància per desconeixença; una intolerància cap a la diferència que ha provocat que l'extrema dreta deixi de ser anecdòtica i que la dreta sigui més extrema que dreta.

"Deberían de respetar" diu la dona de la carta al Mercadona que se sent atacada per una llengua que comparteix bossa de arroz con pollo congelat amb la seva estimada llengua del imperio donde no se pone nunca el sol.

stats