L'apunt docent

Jordi Roca i Font

La República Catalana als llibres de text

Sempre he estat força aficionat a la història i fa tres anys, quan l'editorial ARA Llibres va recuperar els millors llibres escolars de la República, no vaig dubtar a fer la col·lecció i ara gaudeixo de reproduccions fidels de llibres de diferents temàtiques escolars d'aquella època. Com que avui fa 80 anys de la proclamació de la República Catalana he estat repassant els llibres de text de l'escola republicana per veure què diuen del que va passar a la plaça de Sant Jaume aquell 14 d'abril. He trobat tres referències en llibres que van sortir poc temps després dels fets:

"La terra catalana" (1932) del professor Joaquim Pla i Cargol* parla de la proclamació de la República però no fa cap referència a l'Estat Català. Diu: "El senyor Macià assumí la presidència de la Generalitat i el Sr. Companys ocupà el càrrec de governador civil." També diu: "L'abast d'aquest recobrament ha de fixar-lo el poble, i haurà d'ésser sancionat i aprovat després, a Madrid, per les Corts constituents, com a assemblea sobirana".

El llibre de Rovira i Virgili "Història de Catalunya (tria d'episodis)" del 1933 sí que explica els fets del 14 d'abril: "Fou en la claror d'un gran dia històric, el 14 d'abril del 1931, quan Francesc Macià tornat del llarg exili on el dugué el seu encès patriotisme, erigí Catalunya en poble lliure. Proclamà l'Estat Català i formà el Govern de la República Catalana. Era aquell el fet més alt i gloriós de la nostra història, de dues centúries ençà." Tot i el fervent discurs patriòtic, Rovira i Virgili escrivia a la pàgina següent: "Aquella República inicial, per al millor èxit positiu de la causa nostra, es transformà al cap de pocs dies en la Generalitat, nom antic que serveix per designar l'estructura política de la present llibertat catalana, que és una llibertat que va pujant els graons de la seva plenitud". Curiós.

L'"Enciclopèdia Escolar Catalana" (1931) de Josep Dalmau Carles* no esmenta res de l'Estat Català però sí de la proclamació de la República: "A conseqüència d'unes eleccions municipals, en les quals obtingueren una franca majoria els elements contraris al rei i a la dictadura, es proclamà la república, enmig d'un gran entusiasme, el 14 d'abril de 1931." Després parla de la Generalitat.

No he trobat cap més referència al 14 d'abril, si en teniu d'altres podeu enllaçar-les als comentaris.

Què va dir La Vanguardia el dia següent. Pàgina 6, Pàgina 7.

*Aquests autors no tenen entrada a la Viquipèdia.