L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Polèmica internàutica amb mentalitat del segle XX

Ara fa uns dies que corre una polèmica sobre una sèrie de llibres que comencen amb un "75 consejos que.. " i que estan adreçats a un públic entre pre-adolescent i adolescent, principalment del sexe femení. Ja sé se se n'ha parlat molt i d'altres blogs n'han fet bones dissertacions però tenia ganes de dir quatre coses.

D'entrada podeu llegir algunes de les coses que explica el llibre en un tuit de @YaraCobaain que s'ha fet viral amb més de 14.000 RTs:

 

https://twitter.com/YaraCobaain/status/756818764713320448

He estat mirant una mica el perfil de l'autora del llibre i de l'editorial i s'han vist sorpresos per la repercussió que està tenint tot plegat. Es veu que les polèmiques ajuden a vendre productes però en aquest cas ho dubto, fins i tot els han muntat campanyes a change.org per retirar el llibre del mercat.

Desconec el número total de vendes que té aquesta al·legoria al PECD (Projecte Educatiu de Canal Disney) però us asseguro que el perill pels nostres adolescents no l'hem d'anar a buscar als llibres; el perill és el descontrol d'informació al que són sotmesos via Youtubers, discogràfiques que promulguen música estúpida, Tele5, publicitat agressiva amb target clar i sèries de Canal Disney i similars que donen un model social on han de créixer abans d'hora en l'abundància del primer món. Percentualment els llibres ocupen un % ridícul si ho comparem amb l'oci adolescent de fa tan sols dues dècades; avui hi ha coses molt més llamineres, ràpides, atractives, virals, divertides, "que ho peten", compartibles i espectaculars al palmell de la mà en un mòbil de 5 polsades. I aquest mòbil els acompanya des que es lleven fins que se'n van a dormir.

Ens trobem amb nens i nenes sense infància perquè aquesta societat els dirigeix cap a on interessa que no és altre lloc que el consum. Tenim famílies desbordades que no saben què fer i em fa patir que l'escola no està preparada per ajudar a parar el cop o almenys a intentar fer-lo més suau.