L'apunt docent

Jordi Roca i Font

No ens retallaran en sàtira

Em trec el barret davant de la iniciativa de l'AMPA de l'escola Fort Pienc que ha fet un magnífic vídeo satíric explicant el dia a dia de les escoles des que van començar les criminals retallades. Ja he comentat altres vegades que una cosa és que ens retallin en material i una altra cosa molt diferent és que ens retallin en personal, l'afectació és molt més greu en el segon cas ja que remou moltes estructures organitzatives de l'escola i fa trontollar les programacions.

Zoom

A aquestes alçades de curs totes les escoles ja hem patit -durant algunes setmanes- unes retallades que ens obliguen a anar enganxant pedaços i la veritat és que es respira força frustració perquè veiem que les coses encara estan lluny d'arreglar-se. Estem fent diverses formes de protesta: pancartes, concentracions, dimarts grocs o mesures més radicals com les que adopten algunes escoles com és fer sortir al pati el grup-classe que no tingui mestre. L'escola Fort Pienc ens ha demostrat que encara ens queda la sàtira però que agafar-s'ho amb humor no vol dir que sigui menys dolorós tot el que estem patint.

Els atacs a l'escola vénen de tot arreu: retallades en personal, en material, en dignitat professional; atacs a la llengua vehicular i a la lògica; desprestigi professional cada vegada que els informes PISA entren en escena; canvis de lleis i normatives vàries cada dos per tres, etc..

En definitiva: mestres (i personal sanitari, bombers, ordre públic, administracions locals...) més indignats, cremats i desbordats per una situació que no ajuda gens al treball diari i que no hem creat nosaltres.