L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Keep Calm i seny i rauxa

Les coses són com són i malgrat que he criticat durament el meu govern en temes de retallades ara em trec el barret davant la fermesa que estan mostrant en els atacs contra la immersió lingüística. La Consellera ha dit clarament que la llengua és innegociable, que no es toca; i en la cimera s'ha mostrat la unitat que cal contra la gent que vol separar els alumnes per raó de la llengua i diuen parlar en nom de la "libertad".

Últimament per Twitter ha sorgit la campanya Keep Calm and Speak Catalan basada en un cartell britànic de la Segona Guerra Mundial. En el cartell original el govern demanava calma davant dels bombardejos nazis doncs sabien perfectament que el pànic és un mal aliat quan les alarmes antiàeries precedeixen un malson real. Podríem assegurar que els britànics van aprendre molt de nosaltres -i de la nostra guerra perduda contra el mateix feixisme- i de com havien de protegir la seva gent, els anomenats danys col·laterals de les guerres. A Barcelona, durant la guerra civil, la Generalitat republicana va instal·lar altaveus en punts estratègics que quan s'acostaven els feixistes a descarregar mort deien:

"Atenció barcelonins! Hi ha perill de bombardeig, aneu amb calma i serenitat als vostres refugis, la Generalitat de Catalunya vetlla per vosaltres"

Es podria dir que va ser la primera versió d'aquell Keep Calm and Carry On dels britànics.

Ara, passada la incerta glòria, la guerra, la llarga postguerra, aquella farsa que es va dir transició i l'època sonada de les vaques magres, ens tornen a bombardejar però aquesta vegada no ho fan des de l'aire amb les bombes dels seus amiguets italians i alemanys. La nova tàctica és més subtil i és deixar l'aire per atacar des de baix: atacant el folre cau tot el castell i el nostre folre i les nostres manilles són la immersió lingüística. I ho saben.

I també ho sabem nosaltres. El perill de bombardeig hi és i la Generalitat vetllarà per nosaltres però aquesta vegada no valdrà amagar-se en refugis per sortir després a veure les destrosses, aquesta vegada la calma i la serenitat han de ser seny i rauxa per defensar l'escola en català.