L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Immersió amb menys oxigen?

La interlocutòria del TSJC que -en principi- no es carrega la immersió lingüística aporta un grau de desconcert força elevat amb els asteriscs adjunts en forma de lletra petita. Les #3famílies que van començar tot això podran veure com la seva descendència podrà immacular-se de llengua catalana sota la bandera de la libertad y el bilingüismo quan precisament això del bilingüisme és un concepte que no entenen ja que són predicadors monolingües.

Analitzant tot aquest tema es fa difícil entendre per quins set sous hi ha famílies que no volen que els seus fills aprenguin català si viuen a Catalunya. Estem d'acord, i les proves així ho indiquen, que els alumnes catalans són tant o més competents en llengua castellana que els alumnes de les Castelles i òbviament aquest fet no fa que els catalans castellanoparlants perdin la seva llengua materna. Només faltaria.

17082011368.jpg Zoom

17082011368.jpg

Tot això està estudiat i és força fàcil d'entendre. La seva tàctica és crear un conflicte inexistent a nivell lingüístic perquè aquest 60% de població castellanoparlant que té Catalunya tingui la sensació de manca de llibertat per culpa del nacionalismo excluyente; és per aquest motiu que sovint utilitzen la paraula libertad en els seus discursos i busquen relacionar l'independentisme més extremista amb la llengua i cultura catalanes. Si llegim o sentim per exemple els del PP o els Ciudadanos veurem com pretenen fer-nos creure que volen una escola trilingüe amb el castellà, el català i l'anglès com a llengües vehiculars. No cal ni dir quina de les tres llengües té menys força i per tant quina tindria les de perdre en contacte igualitari amb les altres dues que gaudeixen de salut de ferro a nivell mundial amb suport institucional de desenes d'estats. Una altra tàctica d'aquesta gent és fer creure als espanyols que a Catalunya no s'estudia gens en castellà i que hi ha una marginació total de la llengua castellana. A la pràctica volen despertar el conflicte perquè tenen les de guanyar ja que tenen l'estament judicial, polític i militar al seu costat com s'ha demostrat tantes vegades al llarg de la història.

Fixem-nos amb un exemple de provocació encarada a buscar el conflicte feta pel líder de Ciudadanos Albert Rivera a Twitter: "El #kukluxKat está muy activo y nervioso esta noche... :) #escolabilingüe" Aquest tuit el va fer la nit abans de la interlocutòria, si això no és provocar ja em direu...

No cal ser gaire espavilat ara per esperar que #les3famílies i qui els dóna suport facin una campanya agressiva a les portes de les escoles del país, centrant-se sobretot en barris castellanoparlants, per augmentar exponencialment el número d'alumnes amb "el dret a no ser contaminats" per la llengua catalana.

I què hem de fer per contrarestar tot això? Jo opto per seguir treballant amb normalitat demostrant dia a dia que la immersió lingüística és el millor sistema per garantir que els catalans castellanoparlants acabin l'escolaritat dominant ambdues llengües oficials com passa amb els catalans catalanoparlants. Cal fer campanya des de baix: tots som voluntaris per la llengua i per tant hem de convèncer dels beneficis de la immersió al nostre entorn: amics, familiars, veïns, AMPA, associacions culturals, clubs esportius, a tothom! Cal convèncer amb fets demostrables i exemples perquè tothom entengui que aquest sistema funciona i que ha de seguir endavant; una persona convençuda mai condemnaria els seus fills a una educació monolingüe real disfressada de plurilingüisme utòpic, una persona que estima els seus fills mai voldria que se separessin alumnes per raons d'idioma i una persona que estima la cultura mai permetria que una altra llengua s'extingís inexorablement.