L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Immersió per fer el cim

Aquests dies es celebra la cimera contra la llei Wert o la cimera per la immersió com s'ha dit a diferents mitjans de comunicació. Espero que els partits que la integren s'omplin d'arguments per defensar el model perquè el futur de la llengua catalana està en joc. També m'agradaria que aquests arguments s'expliquessin bé a la població del país perquè la gent ha d'estar informada per tenir un criteri sobre aquests temes, més que res perquè en cas de no tenir-ne poden passar escenes tan lamentables com les de l'argentí que arriba a Catalunya dient que ningú li ha demanat quin model vol pels seus fills o altres inadaptacions preocupants. Cal explicar bé que l'objectiu principal és normalitzar una situació que ara mateix, tot i els trenta-i-tants anys sense dictadura feixista, encara pateix una desigualtat important a favor de la llengua castellana.

Zoom

Ara mateix, tot i CCMA i uns quants diaris, la llengua catalana no està ni molt menys normalitzada a tot el principat; o dit d'una altra manera: depenent de la comarca on visquis no serà fàcil viure plenament en català des que et lleves fins que te'n vas a dormir. Cal fer entendre a tothom que volem que els nostres fills siguin almenys bilingües perquè això els farà tenir més oportunitats en diferents àmbits de la seva vida. Crec que qualsevol família amb dos dits de front és el que voldria pels seus fills.

I mentrestant, a les illes Balears el President Bauzá afirma que el fracàs escolar és culpa de la immersió lingüística que s'ha aplicat les darreres dècades. I s'ha quedat tan ample. No sé què en pensarà el seu col·lega de partit, l'esperpèntic Monago, que presideix una comunitat (Extremadura) amb un dels pitjors índexs a nivell estatal precisament en llengua castellana, l'única vehicular en aquelles terres.