L'apunt docent

Jordi Roca i Font

El Homeschooling fora de la llei

El Tribunal Constitucional prohibeix el homeschooling, un concepte que significa escolarització a casa. Pel que llegeixo en blogs que se'n fan ressò com l'imprescindible XarxaTIC l'escolarització a casa actualment és molt residual a l'Estat Espanyol però és legal a llocs com els Estats Units i alguns estats de la Unió Europea. Aquesta sentència del Tribunal Constitucional talla d'arrel una esmena de la Generalitat catalana que l'any passat va intentar regular aquest sistema.

Ens trobem davant d'un altre cas de competències entre el govern estatal i el govern de la Generalitat però també davant d'un cas de competències entre el que correspon al govern i el que correspon als ciutadans.

DSC_0026.JPG Zoom

DSC_0026.JPG

Tenim la sort de viure en un país on l'escolarització és obligatòria i gratuïta i, com comentava amb la paraula autoritat, l'obligació també té connotacions negatives que no agraden a tothom. Us imagineu però per un moment que l'escolarització no fos obligatòria? els casos de treball infantil serien molt més elevats i la manca de socialització de molts infants els seria perjudicial per posar només dos exemples a grans trets.

Desconec les propostes del defensors del homeschooling i llegint la sentència del TC veig que no hi ha lloc per cap excepció per la qual cosa em sap greu que l'esmena de la Generalitat, que parla de casos excepcionals i de màxim control, no pugui prosperar. En tot cas també caldria veure quins serien els requisits que es demanarien als pares per tenir la capacitació legal d'"escolaritzar" els seus fills a casa: demostrar capacitació acadèmica i/o pedagògica potser? no entraríem després en el debat sobre si una persona sense estudis acadèmics pot ser apta per ser formadora -o no- dels seus propis fills?