L'apunt docent

Jordi Roca i Font

Donar la vida per Espanya

El ministre de defensa en funcions, el senyor Pedro Morenés, ha perdut el senderi intentant justificar que en el Día de las Fuerzas Armadas un grup de militars deixés empunyar armes a menors d'edat per fer-se fotos en posició de franctirador. Com a pare i com a mestre em sembla escandalós que algú permeti que els seus fills agafin armes -fabricades per matar persones- i crec que avui en dia no hi ha justificació possible; tots sabem què passa de tant en tant als Estats Units amb aquests nens que van començar fent-se fotos tenyides de verd caqui .

En declaracions als mitjans el ministre diu que

lleva biberó Zoom

lleva biberó

cal inculcar els valors militars com la fraternitat i la llibertat però potser no sap que hi ha mil maneres de fer-ho a quilòmetres de qualsevol arma de foc i que a l'escola és un lloc on es treballen aquestes coses. Fa feredat que parli de llibertat en una disciplina, la militar, on no tens dret a opinar ja que has de complir les ordres que et mana el teu superior.

També diu, i aquí és quan treu la vena més nacionalista radical, que "no hi ha millor vocació que donar la vida per la defensa d'Espanya". Donar la vida #WTF. Què coi vol dir donar la vida? Morir per la defensa d'Espanya? Morir amb honor? La defensa de què? Del territori, de la gent, de la cultura, de la unitat d'Espanya potser? Em preocupa que algú així tingui un càrrec tan important en un exèrcit avalat per l'article 8 de la Constitució Espanyola.

De veritat, no entenc com a l'any 2016 i en un estat democràtic algú pot parlar en aquests termes a les criatures. Donar la vida? La canalla no ha de donar la vida per res: ni per Espanya, ni per Catalunya, ni pel seu poble, ni pel suposat honor de res. L'honor en termes bèl·lics és un concepte totalment antagònic amb la lògica i el sentit comú. La canalla ha de jugar, estudiar i viure recopilant valors de convivència i pau perquè quan siguin adults siguin prou espavilats per construir-se una opinió de les coses i de pas allunyar-se dels radicalismes de gent com el senyor Morenés.