La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Qui mana aquí?

Qui mana aquí?

Zoom

"Allà on no falta voluntat sempre trobes un camí”

J. R. R. Tolkien

(Dernhelm en El senyor dels anells)

Qui mana aquí? és l’últim títol del meu llibre editat per Pòrtic (1a. edició el gener del 2010 i ja a la 2a. edició, el juny de 2010). L’èxit de l’interés per la seva lectura rau de revitalitzar el terme d’autoritat, mai entesa com domini ni opressió sinó com augment de l’autonomia i la llibertat responsable del nostre fill.

És cert que el concepte “autoritat” semblava haver perdut vigència, però molts educadors creiem que en el temps actual l’hem de reivindicar. Això sí, de la forma que assenyalava Otto Dürr: “el concepte d’autoritat prové del terme [llatí] augere (fundar, fer créixer, crear)”.

Ens quedem amb “fer créixer”. Hi ha estudis que demostren que l’absència d’autoritat per part dels progenitors ha conduït a nois i noies a tenir poca capacitat per a progressar i molts han esdevingut infants dèspotes, joves agressius o adults immadurs.

Desprès d’aquestes festes de Nadal començarem a posar ordre a casa. Un ordre que pot ser material i també, el de cadascú a la seva feina: els fills a l’escola i els adults al treball professional. Us recomano la lectura de Qui mana aquí? No és un llibre de receptes ni d’auto-ajuda però si de reflexions i de suggeriments amb anècdotes i vivències que ens anima i ens dóna idees. No som perfeccionistes i amb una colla de rondinaires a l’oposició fem el que podem. I fer el que un pot ja demostra que anem bé.

Avui és necessari revisar amb serenitat quins canvis hem de fer, els pares, per aconseguir tenir una renovada autoritat que ajudi als fills a créixer amb la voluntat més refermada i amb menys capricis i, tots plegats,funcionaramb més optimisme.

Si l’heu llegit hem podeu donar la vostra experiència i si no ho heu fet us animo a fer-ho a través d’aquest blog. Em sembla que és una bona"eina educativa" percomençar el 2011.