La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

No em compreneu..!

Zoom

No em compreneu..!

“En aquell moment no vaig saber comprendre res. Hauria d’haver-la jutjat pels seus actes i no per les seves paraules… Mai deuria haver fugit. Hauria d’haver endevinat la seva tendresa, sota les seves innocents tretes. Les flors són tan contradictòries...”

Antoine Saint Exupéry

El conflicte generacional comença quan el fill es lamenta: “no em compreneu...” Fem-li cas, aquest sentiment de falta de comprensió és real per a ell; els seus sentiments estan a flor de pell. Està molt susceptible i necessita més comprensió que mai i, aquest “no em compreneu”, és un bon avís per carregar les piles i disposar-nos a tenir una actitud reflexiva i d’afecte respectuós vers ell.

Alhora quan ens diu: “no em compreneu”, no li engegarem un discurs, però sí que l’ajudarem a pensar per què ens ho diu o ho creu, i que no es precipiti, no protesti i expressi verbalment el perquè de trobar-se incomprès.

Es preguntava aquell pare que feia reflexionar al seu fill:

“ - ...té importància que ens digui que no el comprenem perquè no li volem comprar l’últim model de qualsevol peça de roba, quan fa un mes ja n’havia estrenat una altra..? Li dic unes poques paraules i que hi pensi; jo el comprenc però l’he d’educar...”

El seu sentiment d’incomprensió tan pot venir d’un tema seriós com d’una nimietat; ja es veu en aquesta anècdota que provenia d’una fotesa.

És segur que les seves emocions sovint seran mudables: un dia estarà trist i l’altre eufòric; per tant les haurem d’anar trampejant amb serenitat, que vol dir moltes vegades canalitzar-les, i d’altres, passar per alt els seus canvis d’humor per no atabalar-lo més, que ja prou malament ho passa. Té l’emotivitat revolucionada i, si tenim empatia, sabrem distingir quan té un problema real o un de passatger.

De tota manera, si hem d’avisar-lo i fer-li alguna correcció tindrem present:

1.- Compaginar la serenitat amb l’exigència afectuosa si l’hem de reprendre pel seu comportament.

2.- No dir-li “ets... i afegir-hi un qualificatiu ...”. Sí, dir-li: “això ho has fet bé, això ho has fet malament”.

3.- Saber callar i escoltar les raons que ens dóna per haver tingut una conducta que ens sembla reprovable.

Us convido a la presentació d'"Un estrany a casa", per a pares d'adolescents, editat en català i en castellà. Presentarà Mey Zamora, escriptora i periodista. (Ho trobareu d'esdeveniment al meu facebook, per si us voleu apuntar).

Dia: dilluns, 18 de juliol. Hora: 19.00

Lloc: Àmbit cultural del Corte Inglés, 6a. planta

Porta de l'Àngel de Barcelona.

Us hi espero, si podeu venir!