La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Flexibilitat, Sí. Rigidesa, No

Flexibilitat millor que rigidesa Zoom

Flexibilitat millor que rigidesa

Flexibilitat, Sí. Rigidesa, No

“La nostra major glòria no consisteix en no haver caigut mai, sinó en aixecar-nos cada cop que caiem”.

Oliver Goldsmith (El vicari de Vackelfield)

Amb els aires que ens envolten de pares tous i permissius i criatures hiper protegides i dèspotes no fem el disbarat de tornar-nos rígids, exigents ni malhumorats per fer complir les quatre regles de joc que tenim a la llar. I recomencem amb optimisme sempre que ensopeguem o ensopeguin els nostres fills.

No oblidem que l’ordre de la llar serà com el d’un obrador o el d’un taller, on hi ha vida i per tant hi ha moviment. No és mai el d’un museu ni el d’un cementiri ...allà tot està quiet. Procurem no estar neguitosos pels canvis, la flexibilitat també és un do, en canvi ser rígid, la majoria ho considerem un gran defecte per a educar.

Els pares som rígids quan per manca de temps, per estar cansats o per estar capficats en mil problemes no sabem escoltar el que ens diuen els fills, no calcem les sabates (tant si són del trenta com del quaranta) i no ens interessem pel que els preocupa a ells. Moltes vegades ens endollem a la televisió o ens connectem al facebook amb un “fes el que t’he dit i no em donis la llauna”, dirigint-nos al nostre fill sense escoltar les seves raons, que poden ser molt importants sobre tot si el fill calça el quaranta.

Anar-nos adaptant als canvis de l’edat dels fills amb empatia, escoltar i reconèixer que ens equivoquem ajudarà a fer de la llar un lloc a on la confiança i la comunicació hi siguin visibles.

Més val "passar-nos" per ser afectuosos que antipàtics!