Criatures 26/04/2012

Fira llibres a València

2 min

Amb llibres a València A incentivar la lectura: “La biblioteca d’una casa és el camp de conreu d’una família, una finestra al món que s’obrirà el dia menys pensat” Josep Maria Espinàs. Ha passat Sant Jordi i he tingut ocasió de signar tots els meus títols i d’enraonar amb els meus lectors i altres pares que he conegut i que estan animats per fer dels seus fills persones “de profit” i que visquin feliços. Aquest any he pogut estar en llibreries més tranquil·les i he vist com els pares arribaven amb els seus fills a comprar també lectures infantils i juvenils. Tot plegat va ser un dia inoblidable. Dissabte 28 d’abril haig d’anar ala Firadel Llibre de València i continuaré gaudint de l’ambient de llibres i de lectors.

Tot plegat em fa deixar-vos aquesta petita reflexió: És fonamental que els nostres fills s’il·lusionin per llegir i que mai relacionin llegir un llibre amb una càrrega feixuga sinó en un temps d’oci i de diversió. Així els ajudarem a ser més creatius i reflexius. No s’insistirà mai prou en ajudar a crear interès per la lectura, cercant i comprant llibres adequats per cada edat, llegint contes quan són petits i estimulant a que ho facin ells quan siguin més grans. Crear una biblioteca a casa nostra amb llibres per totes les edats, tenir-la sempre ordenada per trobar immediatament el llibre que es busca, anotar en una llista els llibres que es deixen, etc. és una tasca que queda recompensada. Us escric a continuació fragments de les reflexions d’un mestre de secundària als lectors d’un diari: “...no els donem tot fet als alumnes, privant-los de descobrir l’alegria d’aconseguir les coses amb esforç. Si no es llegeix no es pensa i si no es pensa no s’interioritzen els valors...”. Molts pares i mares acostumen a llegir contes als seus fills al portar-los al llit i és una gran iniciació pels infants a estimar els llibres, així com deixar-los estar desprès sols quan són més grandets, per acabar-lo de llegir ells. És interessant, també, buscar una altra estona per explicar un conte durant la tarda. Quan ens veuen llegir agafen gust per la lectura i ho poden fer sols. Els contes ajuden a expressar-se, sempre que els hi expliquem o siguin llegits amb una mica d’entonació i ajuden a treure pors, quan ensenyem a distingir la realitat de la ficció. Ajudarem a animar la creativitat i la imaginació, si el nen i la nena també es fan protagonistes i cerquen el final del conte o se l’inventen de paraula o amb dibuixos. Siguem constans en fer agradables les lectures a casa, a l'escola i a les biblioteques.

Estaré esperant-vos a la Fira del llibre de València per saludar-vos i signar si ho voleu: Dissabte, 28 d’abril: Matí: Llibreria Idees-Troa: De 12.00 a 14.00. Casetes:15 i 16 Tarda: Llibreria Gaia: Casetes: 20, 21 i 22

stats