La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Esponja, pedra i empatia

Empatia vers els de l'entorn

"L'únic que es necessita perquè el mal triomfi és que els homes bons no facin res."

Ermund Burke

Amb una frase ben interessant que ens encoratja a la bondat, avui us deixo el fragment d'una carta adreçada als Reis d’Orient (... ja sé que encara no arriben, eh?) que va ser guanyadora d’un premi infantil de l'Eduard.

Us la deixo ja que no m'agrada gens veure que a vegades el nostre cor podria tornar-se una mica de pedra tant per les incomprensions que rebem com per quedar-nos aïllats amb les propies batallates sense pensar amb les dels altres.

Alguna vegada ens trobem capficats amb els nostres problemes, que en tenim i no els inventem i encara ens fan la vida més complicada. El dia a dia i la convivència ens porta sovint prou dificultats i cansaments per no saber veure el que no és visible als ulls.

Les criatures, en canvi, són com esponges que ho absorbeixen tot i saben agrair qualsevol gest que reben.

Quan ens transformem en adults anem a menys i aquella esponja que absorbia les bondats de l’entorn s’ha convertit en una pedra que deixa relliscar l’aigua. Ens quedem només amb el nostre ego.

I així anem per la vida, amb el risc de quedar-nos exclosos del líquid reparador que ens facilitaria l’empatia vers els que tenim més a prop.

La carta:

...“Vull demanar-vos un rellotge... Un rellotge capaç d'aturar el temps quan comença una guerra, i que abans de començar-la els països siguin capaços de reflexionar i veure les conseqüències que pot portar... I un rellotge capaç d'avançar-se tot sol, i poder així pensar en un futur millor, on la humanitat estigui impregnada del millor que té cada persona, d'un somriure en cada rostre, i de la plena solidaritat d'uns envers els altres. Sereu capaços de trobar el meu rellotge?” Eduard

Em sembla que sí que el trobarem i el nostre cor es tornarà més tendre i receptiu imitant les criatures...