La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Descans, jocs i passejar a peu o amb bicicleta

Temps de vacances Zoom

Temps de vacances

 

Descansar, jugar i passejar a peu o amb bicicleta

¿Què és la nostra imaginació al costat de la d’un nen que vol fer un tren amb un espàrrec?

Jules Renard:

Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora.

Proverbi hindú

Per les nostres criatures l’estiu, les vacances escolars, són per tenir més temps per jugar i pels grans per a “carregar piles”, de vegades amb un bon llibre que serveix per imaginar, crear, pensar com pels nostres fills ho és el de fer un tren amb un espàrrec, com assenyala Renard en la frase que encapçala el post d’aquest mes de juliol. Avui abans de desitjar-vos un bon estiu us deixo unes petites reflexions sobre l’aspecte educatiu del joc:

L’etimologia de la paraula jugar ve del concepte llatí de “iocare”, que està en íntima connexió amb el concepte que trobem en el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans: “Passar el temps en quelcom que es fa amb l’objecte d’entretenir-se, de divertir-se”. El joc pertany al grup d’activitats del temps d’oci: “negació del negoci” que necessitem pares i fills per descansar i per desconnectar de les tasques habituals.

Amb aquesta definició de joc podem preguntar-nos: el joc és educatiu? Sí, i en edats primerenques ho és moltíssim més ja que repercuteix en molts aspectes del desenvolupament social, emocional i intel·lectual dels nens i, de retruc, en l’aprenentatge acadèmic.

El joc és un dels vehicles més poderosos que tenen els nens per provar i aprendre bé noves habilitats, conceptes i experiències que poden ajudar-los a desenvolupar el coneixement que necessiten per concertar-se de manera significativa amb els reptes que trobaran a l’escola i en la seva edat adulta.

Fa poc van venir a passar uns dies a casa dos dels nostres néts adolescents. Van entrar a una habitació en la qual hi ha un armari en el que guardem jocs de taula, dibuixos fets per ells i pels nostres fills, i altres mostres de les seves habilitats infantils. Quan els vaig anar a avisar per parar taula, els vaig trobar absorts en unes figuretes de fang fetes per ells feia uns set anys. Em van manifestar la seva alegria i vam fer comentaris sobre l’any en que les havien realitzat i del joc que havien inventat a arran d’aquella creació.

Jo havia donat molta importància al joc en l’etapa infantil dels meus fills i després dels meus néts. Ho agraeixen uns i altres. Tot els porta a saber-se estimats, mentre es diverteixen i aprenen.

Molts començarem aviat vacances i el temps de jugar amb els fills hem de tenir-lo en compte i incorporar-lo a l’horari de casa; cada família segons les seves circumstancies particulars. Així fonamentarem la seva autoestima i reforcem el vincle afectiu amb nosaltres, a part de desvetllar-li més capacitats. Por exemple: si practiquem una manualitat amb ells, és un moment compartit, que els ajuda a desenvolupar la psicomotricitat i la creativitat. I, quan parlem de manualitats pensem amb la sorra de la platja que pot ajudar a fer uns castells fantàstics amb petxines que trobarem i que poden fer de finestres o de portes ideals. La mateixa creativitat la desenvoluparem a la muntanya perquè tot el que trobarem a la natura és diferent de l’asfalt i suggereix milers de coses.

I no oblidem gaudir de la lectura i també de la natura fomentant l’excursionisme, activitat molt valuosa per augmentar la capacitat d’admiració i de sorpresa de les criatures. Aquestes sortides no són només per passar el dia a fora i dinar al camp o a la platja; també poden ajudar a la contemplació, a gaudir del silenci, de la bellesa... I, alhora a reconèixer les varietats de minerals, insectes, ocells o arbres. Sempre hem d’ajudar-los a descobrir noves possibilitats com pot ser aprendre a fer col·leccions de minerals, fulles d’arbre diferents al bosc i a la platxa fer una bona col.lecció de petxines.

Comença juliol temps de colonies, de descans, de joc de passar-ho bé i d’enfortir, com sempre, els vincles familiars i... això sí procurem pare i mare tenir moments especials de comunicació i de sortir sols per reforçar l’amor. Segur que algun dels avis estar disposat a donar-vos un cop de mà perquè tingueu uns dies per vosaltres.

Bon estiu per a tots amb jocs, lectura i llargues passejades a peu o amb bicicleta!