Criatures 19/02/2015

Assertivitat "versus" toxicitat

2 min

Assertivitat versus Els nostres fills així com nosaltres mateixos tenim la nostra manera de fer o de ser segons els criteris que hem anat interioritzant al llarg dels anys. Podem ensenyar als nostres fills a tractar als altres sense menystenir a ningú i motivar-los perquè siguin ferms a l’hora de saber dir Sí i No.

Aquest tarannà, quan s’ha treballat la superació personal, ens farà ser assertius que és senzillament tenir empatia, flexibilitat, autocontrol i autoestima, habilitats de les que ja n’he parlat en aquest bloc. L’assertivitat és una habilitat social que es pot anar entrenant i millorant, peça fonamental per encaixar en el trencaclosques de la convivència. Si reflexionem junts per destacar la qualitat de l’assertivitat és perquè pot evitar moltes toxicitats que poden influir negativament en l'estat ànim dels nostres fills i en el nostre. (Caldrà tenir confiança amb els fills adolescents per comunicar-nos a fons si veiem amistats o relacions que els poden perjudicar o convidar a casa nostra el "personatge" que ens sembla que intoxica per coneíxe'l millor). Haig de dir-vos que penso que no hi ha persones tòxiques… mai m’ha agradat etiquetar… però sí que hi ha comportaments tòxics que poden desestabilitzar-nos i que ens amargar-nos la vida.

Distingim la toxicitat que de les persones que tractem quan són controladores i dominants i la queixa i els comentaris negatius sovintegen en les seves converses així com la insensibilitat per posar-se el lloc de l’altre. Us deixo un enllaç en el que hi trobareu una entrevista de 5 minuts en el que parlo de l'amistat i amplio el tema de la "toxicitat" (ës per Memoro", per l'Associació d'Escriptors de Llengua Catalana (Secció LLetres i Memòria): http://www.memoro.org/es-ca/Confer%C3%A8ncies--escriptura--i-el-valor-de-l%E2%80%99amistat_13890.html

Asertivitat contra toxicitat Normalment són persones que necessiten acompanyament i dir-los obertament que han de canviar d’actitud. He dit la paraula “acompanyament” perquè normalment tenen l’autoestima molt baixa. Si no volem mai quedar intoxicats, ni ser nosaltres tòxics, practiquem l’assertivitat: Expressem les nostres opinions amb claredat i honestedat. Defensem el nostres criteris amb respecte vers els dels altres. I fem-ho sempre amb la senzillesa del que sap que pot estar equivocat I és capaç d’acceptar qualsevol opinió dels del seu entorn familiar i social amb humil.litat.

stats