I altres animals

Toni Llobet

L'hort de les excuses (II): els bitxos

Zoom

Seguint amb l’argumentari que encetava un parell de posts enrere, us descobreixo la segona excusa per rendir-se als lligams a què obliga tenir un hort familiar: els bitxos.

Zoom

Aquests pebrotets de color verd clar, quasi groc, que nosaltres vam descobrir tot just l'any passat, de la mà de l'enyorat Joan, l'avi de cals veïns, que en tenia unes poques mates al seu hort. No sé per què però els que hem plantat enguany han sortit petits, de llargària no passen d'un pam de nen, però tan se val. Són rígids, lluents, semblen de plàstic al primer tacte però tenen un aroma intens i fresc. Amb un rajolí d'oli i un xic de sal són refrescants, cruixents i contundents, amb la fortor justa per seduïr la mainada de casa, que els endrapen com a llaminadures, tant d'aperitiu com per postres. Difícilment trobareu als mercats aquest plaer pel paladar, però un hort amb mitja dotzena de mates te'n pot regalar un grapat cada parell de dies.

Els que hem collit aquest matí, però, em temo que ja són els darrers d’enguany. Tot s’acaba, i per sort també, quasi tot torna a començar: aviat arribarà l'última tarda de l'any...