Canvia el xip

Jordi Sasot

Vacances, i ara què?

El final del curs escolar és un dia assenyalat al calendari de pares i fills. Per quin motiu? Uns, els fills, estan contents per tenir pràcticament 3 mesos de vacances. Els altres, els pares, fa setmanes que tenen la preocupació de saber què faran els seus fills durant l'estiu. Aquest període comporta un trencament de la rutina habitual en les famílies. És evident que, durant l'any, tenir uns hàbits marcats ajuda en la vida familiar. Fins i tot, els nens es troben més segurs sabent què faran durant el dia.

Molts professionals, entre els quals ens hi incloem, som partidaris de mantenir les pautes que es duen a terme durant l'any. I quines rutines calen? Les mateixes que durant el curs? No és necessari. Cal identificar quines són les necessitats dels nens i de la resta la família durant les vacances. I això que significa? Que els pares han de tenir en compte aquestes necessitats per establir, si cal, unes de noves.

En primer lloc cal mantenir els horaris. Evidentment, al ser vacances poden ser més flexibles. Però en cap moment s'ha de perdre de vista el seu compliment. És a dir, cal que tinguin un horari marcat per anar-se a dormir, per llevar-se, per menjar, per estudiar i per jugar. En aquest punt apareix un segon element: la planificació d'activitats. De Setembre a Juny els nens es passen gran part del dia a l'escola. I ara què faran durant totes aquestes hores? Alguns pares es posen les mans al cap davant la possibilitat que els nens es passin el dia tancats a casa mirant la televisió o jugant a la videoconsola i l'ordinador. Per això molts opten per inscriure'ls a casals, colònies, esplais o campus.

A més, cal que segueixin tenint les responsabilitats i obligacions en relació a la seva edat. La responsabilitat i l'autonomia s'han de treballar tot l'any. De la mateixa manera, tampoc deixar de banda l'aprenentatge dels nens. Per aquest motiu, les escoles recomanen els quaderns d'estiu. També és molt important que els pares segueixin estan ben presents, durant les vacances, tan a nivell acadèmic com personal. És un bon moment per potenciar el vincle afectiu pares-fills així com també compartir moments d'oci.