Canvia el xip

Jordi Sasot

Salut mental en infants

Fa uns dies, concretament el 10 d'Octubre, fou el Dia Mundial de la Salut Mental. En motiu d'aquest dia es va fer públic el resultat d'una enquesta de salut de Catalunya on deia que en el darrer any les primeres visites en psiquiatria infantil i juvenil han augmentat, en la sanitat pública, fins a un 12% en tant sols dotze mesos.

Evidentment els mitjans de comunicació se'n va fer ressò. Però la nostra pregunta és per què hi ha hagut aquest augment? En els darrers anys s'ha constatat que els pares consulten més. El motiu és ben senzill: hi ha més informació sobre els trastorns i, a més, els propis paren estan més pendents de la salut mental dels seus fills.

Quins són els motius de consulta més presents avui dia? Un dels que més presents està és la crisi econòmica i, més concretament, els efectes desestabilitzadors que se'n deriven. És evident que en el moment actual que viu la nostra societat, la crisi és un element a tenir molt en compte en el nostre benestar i, en especial, en el dels més petits. Per exemple, els canvis socials i els canvis en les famílies: es a dir, la pèrdua de treball dels pares, els canvis de residència, la separació dels pares i les noves parelles en algun dels progenitors, nous nens en l'entorn familiar, els canvis d'escola. Tots ells són aspectes i situacions on el nen pot tenir algun tipus de desestabilització a nivell emocional o afectiu. Ansietat i depressió poden ser alguns dels trastorns què es manifesten. De la mateixa manera, la forma com el nen s'adapti als canvis també en dependrà la seva salut mental. En el cas en què hi hagi dificultats és quan hi ha més risc que es facin presents símptomes que poden afectar el seu estat anímic i emocional.

Avui, més que mai, cal una satisfactòria formació dels pares per conèixer com prevenir els problemes de salut mental, anar per endavant és molts cops resoldre els problemes i molt abans que afectin el benestar dels nens i adolescents.