Canvia el xip

Jordi Sasot

Internet a l'habitació?

En l’actualitat, i en el nostre entorn, quatre de cada deu nens i adolescents asseguren que es connecten a la xarxa des de la seva habitació. A Europa la mitjana és, ni menys ni més, del cinquanta per cent en nens i adolescents d'edats compreses entre els nou i els setze anys. Així ho indica un estudi recent de la Comissió Europea de riscos i seguretat a Internet.

Avui és habitual que els pares permetin que els seus fills tinguin l'ordinador connectat a Internet a la seva habitació. Pot semblar una cosa molt normal tenint en compte que avui dia les noves tecnologies estan molt present en tots els àmbits de les nostres vides. Però, amb això, a poc a poc va augmentant el temps que dediquen a la pantalla, aïllats de la família dins d'un món virtual i sedentari.

Actualment, els nens i adolescents tenen al seu abast una infinitat de xarxes socials entre les quals trobem Facebook, Tuenti, Twitter, Badoo, Google+, etc. Ara bé... Quins són els amics dels nostres fills? Sabem realment amb qui es comuniquen i es relacionen? Coneixem que fan quan estan tancats a l'habitació davant la pantalla? Els pares no només han d'esforçar-se a tenir un major coneixement de les noves tecnologies i xarxes socials, sinó tenir molt clar que l'ordinador, com al seu dia va ser la televisió, ha d'estar en un lloc comú i per compartir, no a l’habitació. No oblidem que avui dia els petits accedeixen cada vegada més i en edats primerenques a les noves tecnologies, moments en què és molt fàcil condicionar la seva formació.

I, finalment, tenir clar una cosa. El responsable no és Internet, sinó la seva clau, la que lliurem diàriament, i de vegades sense un control adequat, als nostres fills.