Canvia el xip

Jordi Sasot

Cànnabis en joves

Diversos estudis i publicacions posen de manifest que, a dia d'avui, el consum de cànnabis en joves augmenta. I també es sap que el consum persistent de la marihuana durant l'adolescència causa un dany permanent en la intel·ligència, la capacitat d'atenció i la memòria.

Sense anar més lluny, la doctora Madeline Meier, investigadora de la Duke University (Durham, EUA) creu que “el cervell està sotmès a importants canvis durant l'etapa de la joventut, per exemple, es creu que alguns processos del desenvolupament succeeixen precisament en aquest període evolutiu i són els que augmenten l'eficiència del cervell. Els adolescents que consumeixen marihuana poden veure afectat aquest procés de maduració cerebral.”

Un altre professional, Ruben Baler, científic del National Institute on Drug Abuse (NIDA, EUA) comenta que “quan abans s'inicia el consum més greus són les conseqüències. A més, el THC (tetrahidrocarbocannabinol), és a dir, la substància psicoactiva present en el cànnabis, pot tenir series conseqüències a llarg termini. El THC de la marihuana interfereix amb diferents tipus de programes del cervell. Entre els quals s'incloen processos importants no només per a la memorització, l'aprenentatge, la coordinació motora i la presa de decisions, sinó també pel desenvolupament i la maduració del cervell.”

Llavors, malgrat tota la informació que avui dia tenen els adolescents sobre l'ús, l'abús i les conseqüències del consum del cànnabis, perquè ha augmentat el consum de marihuana?

Existeixen diverses raons perquè això succeeixi. Una gran majoria de persones fumen perquè tenen amics, germans o altres familiars que consumeixen. O bé perquè alguna d'aquestes persones pressionen perquè ho provin. Hi ha casos, en que els joves ho fan perquè veuen a adults de la seva família consumir-ne i es converteix en el model a seguir. D'altres motius són per seguir la moda, fer-se populars o envejables. O simplement per curiositat o desig de formar part d'un grup social concret.

En un altre pla, hi ha adolescents que arriben a pensar que necessiten consumir cànnabis per poder escapar de problemes que hi hagi a casa, a l'escola, amb els amics. És a dir, el consum els serveix per evadir els seus problemes i “fugar-se” de la realitat en què viuen. No hem de deixar de banda els trastorns psicològics ja que els aspectes emocionals com l'ansietat, l'enuig, la depressió o l'avorriment poden ser factors de risc perquè l'adolescent consumeixi aquest tipus de substància. De la mateixa manera, un altre factor a tenir en compte pot ser l'abús físic o sexual que podem patir durant el seu desenvolupament.

És important conèixer les causes reals que porten a l'adolescent a consumir cànnabis per poder-los ajudar d'una millor manera.