Criatures 10/10/2018

Fer la migdiada al balcó, la solució sueca per evitar els refredats a l’hivern

2 min
Malalts

Ara que comença el fred –o com a mínim, ho fa en les latituds més altes del continent- la tendència de mares i pares a casa nostra és d'animar els nens a jugar més a l'interior que a l'exterior, no fos cas que es constipin. Al nord d'Europa és totalment la contrària: quan arriba el fred, pares i mares prefereixen treure els seus fills –fins i tot els nadons- a l'aire lliure justament per evitar refredats, constipats, grips i virus diversos.

De fet, a Escandinàvia la majoria de pares estan tan convençuts que prendre aire fresc és bo pels nens, que, a l'hora de la migdiada, treuen el cotxet a fora. Sí, fins i tot a l'hivern, i fins i tot a temperatures sota zero. L'avantatge d'aquesta pràctica? Un estudi finlandès apunta que els nadons de més de dues setmanes –i sempre ben abrigats!- fan migdiades més llargues i més profundes quan dormen a fora –tenint en compte temperatures que s'enfonsen fins els -27 graus. A Suècia, les mares que van a fer un cafè amb el seu fill deixen el cotxet a fora mentre fa la migdiada, a les escoles bressol els nens fan la migdiada al pati, i a les escoles rurals tenen habilitada una espècie de construcciosn de fusta que, enmig del bosc, protegeixen els nens del vent i la neu i els permetem fer la migdiada a fora.

A més, la majoria de suecs -i els seus noruecs, finesos i danesos- considera que fer la migdiada a l’aire lliure és més saludable perquè els nens respiren aire fresc, i tenen menys probabilitats d'atrapar tos i refredats, que si s'estan tot el dia a l’interior. De fet, no només ho creuen ells: segons l'Acadèmia Americana de Pediatria, el fred no és el que causa els refredats ni la grip. Sinó que, si els refredats i les grips són més freqüents a l'hivern, és perquè els nens s'estan moltes hores tancats a l'aula -un espai on no hi circula l'aire- i estan en contacte entre ells –i els seus mocs i la tos de l'un i de l'altre-, cosa que afavoreix la transmissió de virus i bacteris i augmenta el risc d'infecció. És com si estiguessin inmersos en una espècie de núvol de gèrmens. La millor solució? Treure'ls a escampar la boira!

stats