Criatures 15/10/2021

Llibres que ens ensenyen el valor de l’amistat

7 min
Contes sobre l'amistat.

Els éssers humans som éssers socials i estem preparats per relacionar-nos amb els altres. L’amistat és importantíssima a la nostra vida, ens fa feliços, però cal que sigui lliure, recíproca i desinteressada. És important que ensenyem als més petits el valor de l’amistat, com triar-la i fomentar-la, com cuidar-la i protegir-la. Per fer-ho, el nostre exemple sempre és la millor opció. 

Tenir amics ens permet desenvolupar-nos socialment i emocional, ens permet conèixer les normes socials, trobar alternatives i prendre decisions, amb ells experimentem l’enuig, la por, el rebuig, aprenem a guanyar i perdre i ens ensenyen allò que és apropiat i allò que no. El cercle d’amics ens ensenya també com funcionen el posicionament social i les classes de poder, aprenem que les diferents persones necessiten reaccions i conductes diferents i que existeixen els diferents punts de vista. 

Els bons amics ofereixen un consol i un suport durant la infantesa i l’adolescència imprescindible per fer front als moments difícils. Els infants i joves amb amistats positives tenen més benestar personal i una millor autoestima. De petits juguen i es fan companyia, de joves s’ajuden, s’accepten, tenen cura els uns dels altres i confien, i de més grans compartim inquietuds, pensaments i sentiments personals. Formar part d’un grup d’amics amb bones relacions proporciona un sentiment de pertinença, és un exemple a seguir i dona maduresa, més capacitat de resiliència i millors aptituds per fer front als canvis i a l’estrès. 

Per ajudar als més menuts a potenciar la bona amistat podem treballar la seva autoestima, fomentar el respecte i l’empatia i estimular la convivència positiva. És molt positiu parlar amb ells del que significa l’amistat, donar-los llibertat per relacionar-se, ajudar-los a dedicar temps als seus amics i, si tenen un conflicte, cal que els donem eines per parlar-ne i buscar maneres de resoldre’l. Per a tot això la literatura ens ofereix eines meravelloses en forma de contes i llibres que a través d’històries divertides ensenyaran als més menuts el valor de l’amistat i com potenciar-la i cuidar-la.

Avui us portem algunes recomanacions literàries per fomentar i potenciar la bona amistat entre els nens i nenes. Esperem que us ajudin! Bona lectura! 

1.
El meu amic extraterrestre

Rocio Bonilla

Beascoa

A partir de 4 anys

'El meu amic extraterrestre'

SINOPSI: Un nen extraterrestre ha arribat d'intercanvi a l'escola d'en Tomàs. El pobre no entén massa bé com funcionen les coses a la Terra i se sorprèn constantment d'alguns comportaments, com aquell dia al pati que un nen més gran intimidava un de petit perquè li donés el seu entrepà, o aquell altre que els amics d'en Tomàs reien d'un company que jugava amb les nenes.. Ingenu, l'extraterrestre pregunta tota l'estona a en Tomàs el per què d'aquests comportaments. Però què empipador, aquest extraterrestre! Per què això?Per què allò?... Per què pregunta tantes coses el seu amic? En Tomàs ja té ganes que se'n torni al seu planeta! Les coses sempre han estat així aquí, i no hi ha res a fer per canviar-les... O potser sí? Podria en Tomàs canviar les coses si s'ho proposés?

El meu amic extraterrestre és un conte deliciós, tendre i ple d'humor. Una història sobre l'empatia, la capacitat d'autocrítica i l'inconformisme que vol contribuir a formar joves lectors reflexius i amb criteri propi. El meu amic extraterrestre és un conte que ens ajudarà a reflexionar sobre la responsabilitat dels nostres actes i dels nostres silencis, i sobre la necessitat de no deixar que els altres pensin per nosaltres.

2.
T’estimo (quasi sempre)

Anna Llenas

Estrella Polar

A partir de 7 anys

'T'estimo (quasi sempre)'

SINOPSI: En Lolo i la Rita són molt diferents. Acceptar les diferències sovint no és fàcil... Però qui els va dir que ho seria? Un conte per a nens i grans que convida a la comprensió d’allò que ens fa diferents, mostrant el màgic efecte dels pols oposats. Un llibre meravellós per entendre com les diferències entre les persones ens enriqueixen tot i que a vegades no és fàcil conviure amb elles. Que hem de tenir molta paciència i comprensió i que l’amistat ho pot tot. 

No us heu preguntat, com pot ser que un mateix tret d’una persona fa que de vegades ens agradi i d’altres ens molesti? En Lolo i la Rita són amics malgrat les seves diferències. Acceptar-les sovint no els és fàcil, però qui els va dir que ho seria? Un cuc bola i una cuca de llum ens mostren com, fins i tot en les millors relacions, allò que un dia ens feia gràcia i despertava tendresa, passat un temps ni ens fa gràcia ni ens inspira tendresa sinó ben al contrari, ens irrita profundament. Treballa conceptes com l’empatia i la comprensió, valors imprescindibles per aconseguir que els infants d’avui siguin, demà, adults emocionalment sans. A més, aconsegueix que el mateix text tingui múltiples lectures, una senzilla i més planera per als nens, i una altra per als adults, que descobrim un retrat de la complexitat de les relacions, els estira i arronsa necessaris per superar el dia a dia. Un llibre que promou l’amistat malgrat les diferències. 

3.
Els fantasmes no truquen a la porta

Eulàlia Canal i Rocio Bonilla

Animallibres/ Bromera

A partir de 4 anys

Els fantasmes no toquen a la porta

SINOPSI: L’Ós i la Marmota són amics i sempre juguen plegats. És genial trobar tresors junts o cantar i ballar com si fossin estrelles. Però una tarda, l’Ós li diu a la Marmota que ha convidat l’Ànec a jugar amb ells. A la Marmota no li agrada l’Ànec. Ni l’Ànec, ni cap altre animal que pugui espatllar la seva amistat amb l’Ós. Per això està decidida a evitar que l’Ànec vagi a jugar amb ells. I serà capaç de fer el que calgui! Quins embolics provocaran les seves idees esbojarrades?

Un dels llibres de capçalera a casa abans d’anar a dormir. Un llibre fantàstic sobre la gelosia i l’amistat per fer entendre els més menuts que els amics no són en propietat, que s’han de compartir, i que és més divertit quan tenim més d’un amic. Amb molt d’humor, i una trama molt reeixida. Ah i un xic de por! Un llibre que transmet alegria i bonhomia, amb molt de sentit comú i simpatia dels personatges. Una història rodona, sensible i atractiva. Un món idíl·lic, un llenguatge planer, amb un humor finíssim i il·lustracions riques en detalls.

4.
Perdut i trobat

Oliver Jeffers

Andana

A partir de 4 anys

Perdut i trobat

SINOPSI: Una meravellosa història sobre el significat de l'amistat. Un dia arriba un pingüí a la porta d'un nen. Aleshores, el nen pensa que el pingüí s'ha perdut i tracta ajudar-lo a tornar al Pol Sud. Quan arriben allí, però, el nen descobreix que potser el pingüí no s'havia perdut, i en realitat estava buscant una altra cosa...

Un llibre dolç, tendre, poètic sobre l’amistat. Un altre èxit d’Oliver Jeffers, del seu text i de les seves il·lustracions. Un dels millors llibres per parlar de l’amistat de veritat i de tot el que comporta. Escrit el 2005, continua recollint èxits. Ens parla de la importància de l’amistat i de les segones oportunitats que ens dona la vida. Que sovint el que ja tenim és tot el que necessitem. De l’alegria d’estar junts, parlant i escoltant, sabent que podem comptar amb el nostre amic. De la importància d’atendre als sentiments i les necessitats de l’altre. Amb un protagonista valent i proactiu que busca solucions i que intenta, per sobre de tot, que el seu amic sigui feliç, però que quan s’adona que s’equivoca no dubta a rectificar . Amb aventures, tendresa, il·lustracions en aquarel·la meravelloses i una gran capacitat per part de l’autor d’explicar històries només pel plaer de passar-ho bé. Des de la ingenuïtat del nen. 

5.
Els llops que van venir a sopar

Steve Smallman

Beascoa

A partir de 4 anys

Els llops que van venir a sopar

SINOPSI: Una ovelleta, quatre llops afamats i una colla d'animalons VALENTS que seran la salvació de tots. Però de vegades les coses no són el que semblen.. L'ovelleta i el llop s'han convertit en els millors amics. Però la vida no sempre és fàcil quan el món no entén que un llop i una ovelleta s'avinguin tan bé. Com quan l'ovelleta convida els seus amics els conillets a jugar a casa i els conillets surten corrents en veure el llop. O com quan el llop convida els seus amics a sopar i els ha de recordar, un cop i un altre, que l'ovelleta no és el sopar. Entendrà algun dia el món que un llop i una ovelleta poden ser... amics?

Llibres per treballar l’amistat, la solidaritat, l’empatia i la importància d’ajudar als altres, la generositat, l’acceptació de les diferències i el respecte als altres. Històries meravelloses sobre el valor de fer caure les barreres i posar en dubte els estereotips. Perquè els estereotips ens poden portar a jutjar les persones de manera equivocada i fer-los mal. Primer els he hem conèixer i donar-los una segona oportunitat. També ens ajuda a treballar la por amb els més petits perquè el llop és bo. Les ganes d’estimar i de tenir amics són més grans que la gana que tenen els llops. La soledat és un sentiment molt dolorós i l’amor i l’amistat és el millor antídot per combatre-la. L’amistat pot aparèixer entre les persones més diferents. No és el típic conte del llop bo, sinó que al nostre protagonista li encanten els estofats d’ovella, però s’adona que li agraden més els amics i les abraçades. L’amistat és capaç de canviar-nos. 

6.
La increíble historia de los amigos a medianoche

David Walliams

Montena

A partir de 9 anys

La increíble historia de los amigos a medianoche

SINOPSI: A mitjanit, tots els nens de l’hospital dormen tranquil·lament, tots menys… Els amics de Mitjanit! A aquesta hora comencen les seves aventures esbojarrades! Humor i aventures de la mà de l’autor número 1 a Anglaterra. Després d’un cop de pilota endimoniat que el deixa inconscient, en Tom es desperta tombat en un llit de l’hospital Lord Funt, on un porter terrorífic i una infermera esgarrifosa el traslladaran a l’ala infantil. Sembla un malson però el que en Tom no sap és que molt aviat viurà l’aventura més emocionant de la seva vida. Un llibre sobre el valor de l’amistat en els moments difícils, sobre com ajudar-se, fer-se costat i viure mil i una aventures malgrat tot. 

7.
Amables

Alison Green

Bruño

A partir de 3 anys

Amables

SINOPSI: Un álbum preciós, il·lustrat per 38 artistes de gran prestigi, que demostra d’una manera tendra i bonica totes les maneres amb què els éssers humans podem ser amables en el nostre dia a dia. Meravellós.

8.
El zoo d’en Pitus

Sebastià Sorribes

La Galera

A partir de 8 anys

El zoo d’en Pitus

SINOPSI: "El zoo d'en Pitus" és un cant a l'amistat, a la col·laboració, a la fe i a l’entusiasme, a través de l'acció i les aventures d'una colla de nois i noies del barri d'en Pitus, que munten un autèntic zoo -amb tigre i tot!- perquè l'amic malalt es pugui pagar un viatge a Suècia, on un especialista pot guarir-lo... Publicada el 1966 s’han fet 40 edicions i s’han venut 300.000 exemplars. Un llibre que va canviar la història de la literatura juvenil en català i és un clàssic dels clàssics. El poder de pertànyer a un grup, i de com l’amistat converteix allò impossible en possible. 

9.
Las aventuras de Tom Sawyer

Mark Twain

Alfaguara

A partir de 8 anys 

Las aventuras de Tom Sawyer

SINOPSI: Aquesta és la història d’un estiu d’entremaliadures, diversió i amistat. És la història de Tom Sawyer, el nen que ens portarà a la vora del riu Mississipí, a casa de la seva tieta Polly, des d’on sortirà a córrer aventures amb els seus amics Huck i Joe; també ens farà conèixer la seva escola amb el seu mestre, el senyor Dobbins; el seu amor, la bonica Becky. L'obra, doncs, ens mostra com el jove Tom va evolucionant paral·lelament a tots els esdeveniments que va vivint. Un cant indiscutible a l’amistat, on, malgrat l’entorn, les dificultats, les desgràcies, l’amistat fa que tot sigui bonic i sigui possible. 

stats