Cristina Serret

El vidre

T’has fixat mai en la quantitat de vidre que tens a casa? Començant pel de les finestres, i seguint per les ulleres, els envasos de la cuina o les bombetes. Aquest material transparent i mal·leable s’ha fet servir des de l’antiguitat, perquè és fàcil d’aconseguir i té unes propietats que no trobem enlloc més.

El vidre / MARTA CAYUELA Zoom

De què està fet?

El vidre està compost per tres elements que trobem en la natura. Per fusionar-los, es posen en forns a una temperatura de 1.200ºC. Així s’obté una massa d’aspecte líquid, una mica viscosa, a la qual se li pot donar la forma que es vulgui. Per exemple, la d’una ampolla.

Ni un segon de més

Quan el vidre té la consistència viscosa que permet treballar-lo, es refreda molt ràpidament: 10ºC cada segon que passa. Per això els vidriers han de treballar amb rapidesa i anar reescalfant el material quan ho necessiten.

Did you know?

Crystal and glass are not the same. Crystal is a type of glass, made with specific materials. Therefore, all crystal is glass, but not all glass is crystal

Transparent o acolorit?

Si no l’alterem, el vidre és incolor. Però segur que t’has fixat que les ampolles de cava i de vi són verdes, o que als vitralls de les esglésies hi ha moltes coloraines. Això s’aconsegueix afegint-li uns minerals anomenats òxids. L’òxid de ferro, per exemple, li atorga el color verd, i l’òxid de cobalt, el blau.

100% recyclable

Glass can be recycled endlessly without losing quality

Dur i fràgil a la vegada

La duresa i la fragilitat semblen contràries, però no ho són. Hi ha materials que poden ser totes dues coses alhora, i el vidre n’és un. És dur, perquè és resistent a les ratlladures i a les marques, i és fràgil, perquè quan se’l sotmet a molta força no es deforma, sinó que es trenca.