Recursos didàctics 05/02/2021

Les vacunes

Les vacunes ens protegeixen de les malalties infeccioses causades per alguns bacteris i virus. Quan ens vacunem tenim menys probabilitats de desenvolupar la malaltia de la qual protegeixen. I si la desenvolupem els símptomes són més lleus. Avui t’expliquem com funcionen i per què salven vides

2 min
Les vacunes

Què és una vacuna?

Una vacuna és un preparat que es fa servir en medicina per simular una malaltia infecciosa. Quan se’ns subministra, el nostre cos hi respon generant una protecció contra aquesta infecció. D’aquesta manera aconseguim estar protegits sense necessitat de patir la malaltia.

Què hi ha dins una vacuna?

Les vacunes es fabriquen a partir d’unes molècules anomenades antígens. Els antígens s’obtenen dels virus o bacteris que causen les malalties. Algunes vacunes contenen microorganismes vius, però atenuats o adormits. D’altres es fan a partir de gèrmens morts o les seves toxines, ja siguin sencers o parcials (només una part).

Com actuen les vacunes?

Quan un virus o un bacteri entra al nostre organisme, el nostre cos el combat generant anticossos. Així, quan ens vacunem fem que el nostre cos estigui preparat per combatre la malaltia més ràpidament en el futur, perquè ja reconeix aquell invasor i sap com combatre’l. És com si tingués una biblioteca de malalties que li permet respondre-hi més ràpidament.

¿No hi ha vacunes que es puguin prendre amb una píndola o un xarop?

Sí. Algunes vacunes es prenen amb una píndola o bé pel nas, amb un esprai. Però la majoria s’injecten perquè per a les malalties que es vol tractar són més efectives d’aquesta manera.

¿Les vacunes s’injecten a la sang?

No. Quan ens subministren una vacuna, la majoria de vegades la injecten al múscul o bé a sota de la pell. D’aquesta manera els antígens es posen en contacte amb les cèl·lules, que els reconeixeran i fabricaran protecció i memòria.

¿Hi ha malalties que abans eren mortals i ara ja no ho són gràcies a les vacunes?

Sí. Les vacunes han salvat milers de vides a tot el planeta. A més, hi ha malalties contra les quals ens vacunem que gairebé estan erradicades, com per exemple la pòlio. Però si deixéssim de vacunar-nos tornarien a aparèixer i ens podrien afectar de manera greu.

Si fos possible trobar-les, ¿totes les malalties es podrien prevenir amb una vacuna?

Tant de bo fos possible! Ara mateix les vacunes ens protegeixen de les malalties infeccioses. És a dir, serà difícil trobar una vacuna contra l’infart o la migranya. I encara que a tot el món s’investiga molt i a fons, hi ha malalties infeccioses, com el VIH i la malària, per a les quals encara no s’han aconseguit vacunes amb una bona efectivitat.

Vocabulary

Vaccines: vacunes

Disease: malaltia

Diphtheria: diftèria

Tetanus: tètanus

Whooping cough: tos ferina



Amb la col·laboració d’Anna Llupià, metge adjunta al Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona

stats