Recursos didàctics 13/07/2021

El tenis de taula

Sabies que el ping-pong o tenis de taula és un esport olímpic? I no només això: també és un dels esports més populars arreu del món, perquè hi pot jugar tothom, tingui l’edat que tingui. A més, ens ajuda a millorar els reflexos i a estimular l’agilitat mental. I, per si no fos prou, jugar-hi és molt i molt divertit. Va, fem una partida?

2 min
El tennis de taula

Tenistes en remull

El tenis de taula va néixer a Anglaterra, cap a la dècada del 1870. Va ser una idea de James Gibb, un enginyer aficionat al tenis. Un dia que plovia i, per tant, no podia jugar, va pensar en fer un partit sota cobert, sobre una taula. Aquesta va ser la primera partida de ping-pong de la història. 

Una taula, una xarxa i molta velocitat

El tenis de taula és un esport que, com el seu nom indica, es juga en una taula. És com un tenis en miniatura, perquè també cal fer passar la pilota per sobre de la xarxa de manera que el contrari no la pugui tornar.

Raquetes que són pales

El tenis de taula és un esport de raqueta, encara que en aquest cas solem parlar de pales. Tot i que a simple vista les pales ens poden semblar totes bastant iguals, en realitat no ho són. Els jugadors professionals escullen la pala segons el seu tipus de joc, si són més atacants o defensius, si els agrada la velocitat o el control de la pilota… Hi ha una pala per a cada manera de jugar.

Una esfera que bota i rebota

Les pilotes o boles de ping-pong són unes esferes perfectes i molt lleugeres. Les pilotes reglamentàries poden ser blanques o taronges, però sempre mats, no brillants. Han de pesar 2,7 g i tenir un diàmetre de 40 mm. I si les deixem caure des d’una altura de 30 centímetres, el bot ha d’arribar als 23 centímetres. La qualitat de les pilotes de tenis de taula es mesura en estrelles, de zero a tres, segons siguin menys o més bones.

Un so inconfusible

Hi ha qui assegura que el nom original d’aquest esport, ping-pong, fa referència al soroll que fa la pilota quan la colpegem amb la pala (ping) i quan bota a la taula (pong). 

El tenis de taula a Catalunya

Els primers clubs de ping-pong que es van fundar a Espanya van ser catalans, a la dècada del 1920. Poc temps després, el 1935, naixia la Federació Catalana de Tenis de Taula. A Catalunya tenim força clubs i jugadors de ping-pong, entre els quals hi ha molts campions i campiones de totes les edats. Aquest mateix mes de juny, diversos jugadors catalans s’han proclamat campions d’Espanya. 

Vocabulary

  • Many: molts
  • Best: millors
  • Player: jugador
  • Brain: cervell
  • World: món

stats