Cristina Serret

El sistema Braille

Les persones que són cegues o tenen greus dificultats per veure-hi bé llegeixen amb els dits. Ho fan gràcies al sistema Braille, un codi tàctil que ja és força present en la nostra vida quotidiana. Si t’hi fixes, veuràs que és en moltes capses de medicaments, als dispensadors de bitllets de metro o als ascensors. Avui t’expliquem com funciona i per què és tan important

El sistema Braille / MARTA CAYUELA Zoom

Qui el va inventar?

Un professor que va viure al segle XIX a França. Ell mateix s’havia quedat cec quan només tenia tres anys, a causa d’un accident domèstic. Es va inspirar en un sistema que un general de l’exèrcit francès havia proposat per comunicar-se de nit, però ell el va perfeccionar i el va adaptar a les necessitats de les persones cegues. Aquell inventor es deia Louis Braille.

En què consisteix?

El sistema Braille és un mètode de lectura i escriptura basat en combinacions de punts en relleu. Les persones que el fan servir interpreten els punts amb el tacte, passant-hi les puntes dels dits per sobre.

Did you know?

Braille is not a language but rather an alphabet, so it can be used to read and write in almost any language

Qui el fa servir?

El Braille és imprescindible per a les persones cegues o amb greu pèrdua de visió. És un sistema universal. És a dir, que es fa servir a tot el món. Això sí, cada llengua l’adapta al seu sistema d’escriptura.

A teen genius

Louis Braille was only fifteen years old when he developed the Braille system

Com s’escriu?

Per escriure amb el sistema Braille es fa servir un punxó i una reixeta que és com una pauta, però les persones cegues també poden fer servir les noves tecnologies i adaptar dispositius als ordinadors, els mòbils o les tauletes. Fins i tot hi ha impressores que permeten imprimir textos convencionals en format Braille.

Amb el Braille es pot escriure tot?

Sí, perquè el sistema inclou lletres, números, signes de puntuació i símbols matemàtics. Fins i tot es pot escriure música i fer programació informàtica!

Amb la col·laboració de Neus Salvat, vicepresidenta de l’Associació Catalana per a la Integració del Cec