Cristina Serret Alonso

La síndria

Sabies que dilluns, dia 3, és el Dia Mundial de la Síndria? No és estrany que aquesta efemèride se celebri al mes d’agost, perquè aquesta fruita dolça és la reina de l’estiu. Amb la seva polpa carnosa i dolça ens refresca i ens fa passar la set. Avui te n’expliquem algunes curiositats

La síndria / MARTA CAYUELA Zoom

Una cucurbitàcia carnosa i sucosa

La síndria és la fruita de la sindriera. Pertany a la família de les cucurbitàcies, com el carbassó, la carbassa i el cogombre. Té una forma esfèrica i una mica aixafada pels extrems. La pell de la síndria és llisa, gruixuda i de color verd fosc, mentre que la polpa és vermella, sucosa, carnosa i dolça.

Where does the red come from?

Watermelons get their red color from lycopene, the same vegetal pigment that makes tomatoes red

Un antídot contra la set

La síndria és la fruita que conté més aigua, un 93%, fins al punt que menjar un parell de talls de síndria equivaldria a beure un got d’aigua. És per això que es diu que és una fruita amb un alt poder hidratant.

Crack yourself up
-When do you go on red and stop on green?
-When you are eating watermelon

Amb llavors o sense?

Ja sabem que menjar síndria i anar trobant-se llavors és una mica empipador. Per això fa uns anys es va trobar la manera de conrear síndries que en tenen molt poques o que, directament, no en tenen. Les síndries amb llavors es corresponen a les varietats tradicionals, mentre que les altres són híbrides. És a dir, que s’obtenen creuant varietats. Totes són bones, però hi ha qui, malgrat les llavors, prefereix les tradicionals perquè les troba més gustoses.

Les síndries apilables japoneses

L’any 2001 una empresa japonesa va començar a vendre síndries quadrades. Deien que així es podien apilar millor i ocupaven menys espai a la nevera. ¿Saps com les van aconseguir? Simplement, fent-les créixer a dins d’unes capses quadrades. Els productors asseguraven que el gust i el color eren idèntics als de les síndries rodones. Després van anar provant altres formes. Per exemple, síndries piramidals o amb forma de cor.