Recursos didàctics 02/02/2022

Serà gaire llarg, l’hivern?

Ja ens agradaria saber-ho, però no som endevins. Per sort, la natura ens ofereix algunes pistes per esbrinar si encara queden gaires dies de fred. Només ens cal observar les canyes, les marmotes, els óssos i el cel. Avui t’expliquem què ens diu cada cosa

2 min
L'os, la marmota o les canyes sembla que ens diuen coses de 'hivern

L’hivern, una estació curta

L’hivern no comença sempre el mateix dia. Segons l’any, pot arribar el 21 de desembre, el 22 o el 23. L’hivern 2021-2022 va començar el dimarts 21 de desembre i acabarà el diumenge 20 de març. Durarà exactament 88 dies i 23 hores. Potser et sembla molt, però en realitat l’hivern és l’estació astronòmica més curta de l’any. La més llarga és… l’estiu!

Candelera, rius o plores?

El 2 de febrer és la Candelera, una festa religiosa amb què es tanca el cicle de Nadal. Aquest dia hi ha moltes persones pendents del cel, perquè, segons la dita, "Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu". És a dir, si el 2 de febrer plou (la Candelera plora), l’hivern està a punt d’acabar. En canvi, si fa sol i el cel és clar (la Candelera riu), encara han de venir molts dies freds.

Ós, dorms o et lleves?

Hi ha una altra dita que resa "Per la Candelera, l’os surt de l’ossera". A molts pobles del Pirineu hi ha la creença que pels volts del 2 de febrer els óssos es desperten de la hibernació i miren el cel nocturn. Si hi ha lluna plena, tornen a entrar a la cova unes quantes setmanes més. Si, en canvi, hi ha lluna nova, s’espolsen la son, perquè vol dir que l’hivern ja s’acaba.

Plomalls, sou llargs o curts?

Les canyes i canyissars que creixen als marges de les rieres i els camins també ens donen pistes sobre el fred que ens espera. Això sí, els hem d’observar a finals d’estiu, quan han tret els plomalls. Si són molt llargs, ja ens podem preparar per a un hivern fred. Si, en canvi, són més aviat curts, tindrem un hivern amable. 

Marmota, entres o surts?

Als Estats Units no es miren el cel, les canyes ni els óssos, sinó les marmotes. El 2 de febrer molts pobles celebren el Dia de la Marmota. Tots els ulls estan posats en aquest rosegador: si l’animaló es lleva i veu la seva ombra projectada –i, per tant, fa sol– és que l’hivern encara és ben viu, i tornarà al cau. Si, en canvi, el dia és gris i no veu la seva ombra, es quedarà fora de l’amagatall, perquè la primavera ja s’acosta.

Vocabulary

  • Groundhog: marmota
  • Mammal: mamífer
  • Shadow: ombra
  • Frogs: granotes
  • Geese: oques
  • Ahead: al davant

stats