Cristina Serret Alonso

Les pilotes

No sabem del cert qui va ser el primer a confeccionar una pilota, ni tampoc qui va tenir la idea de xutar-la per primera vegada, però és fàcil pensar que devia ser algun avantpassat molt i molt remot. Sigui com sigui, des d’aquell moment les pilotes han estat sempre més les reines de les joguines, dels jocs i dels esports

Les pilotes / MARTA CAYUELA Zoom

Molt més que una bola que bota (i rebota)

Les pilotes són objectes esfèrics o amb forma ovalada, sovint amb la capacitat de botar, que fem servir per jugar o practicar esports. N’hi ha de moltes mides, pes, materials i tactes diferents, i és un objecte que es fa servir des de fa molts segles. Probablement la pilota és tan antiga com la mateixa humanitat.

A lunar golfer

There are two golf balls on the Moon, both hit by astronaut Alan Shepard in 1971

Qui té la pilota mana

En els esports de pilota, els jugadors l’han de picar amb alguna part del cos o amb un estri per aconseguir punts i superar els rivals, ja sigui marcant gols, encistellant o ficant-les dins de forats. Per això la pilota sempre és l’objecte més cobejat del joc.

Els egipcis, els grecs i els romans de l’antiguitat ja jugaven amb pilotes Zoom

Els egipcis, els grecs i els romans de l’antiguitat ja jugaven amb pilotes / Marta Cayuela

Una mica d’història

Els egipcis, els grecs i els romans de l’antiguitat ja jugaven amb pilotes. Llavors no eren com les que tenim ara, sinó que estaven fetes amb materials naturals com el cuir o el cautxú. Sobretot practicaven jocs de passar la pilota, però també li donaven puntades de peu.

Crack yourself up

-What time is it when an elephant steps on your soccer ball?

-Time to get a new ball!

Rugoses, peludes i foradades

Les pilotes són diferents en funció de l’esport. Així, per exemple, les pilotes de bàsquet tenen la superfície rugosa perquè als jugadors no els rellisquin de les mans. Les pilotes de golf són pesants i tenen uns clotets perquè d’aquesta manera, quan les colpegen, ofereixen menys resistència a l’aire i arriben més lluny. Tot el contrari que les pilotes de tenis, que són peludes per oferir més resistència. Així els jugadors poden fer aquells cops d’efecte tan bonics.

Did you know?

Tennis balls are yellow because this colour makes the ball easier to see

De pilotes n'hi ha de moltes mides, pes, materials i tactes diferents Zoom

De pilotes n'hi ha de moltes mides, pes, materials i tactes diferents / Marta Cayuela