Recursos didàctics 15/09/2021

El ioga

El ioga va sorgir a l’Índia fa més de sis mil anys com a part de la filosofia hindú. Lentament, els ioguis van transmetre aquesta saviesa a altres persones i actualment el practiquen totes les religions a l’Índia, però també s’ensenya a la resta del món

2 min
El ioga.

Una pràctica divina

Explica una llegenda hindú que el ioga el va inventar el déu Shiva buscant una manera de trobar la pau interior. Després el va ensenyar a un deixeble, a qui va encomanar la missió de transmetre’l a la resta de la humanitat. 

L’art de sentir-se bé

El ioga consisteix en una sèrie d’exercicis físics i de respiració. Combinats, ens ajuden a sentir-nos millor, més tranquils, relaxats i concentrats. A més, amb el ioga enfortim el cos i guanyem flexibilitat. 

Tu també pots

Qualsevol edat és bona per fer ioga. Se’n poden beneficiar els nens, els joves, els adults i els avis. Quan el dia a dia ens fa estar nerviosos o excitats, sense saber gaire bé per què el ioga ens aporta tranquil·litat. I això va bé tinguis l’edat que tinguis!

Ser com l’arbre

El ioga es basa en adoptar diferents postures en les quals involucrem tot el cos. Aquestes postures es diuen àssana i solen estar inspirades en la natura. Els nens i nenes que practiquen ioga aprenen àssanes com la de l’arbre, l’ocell i la flor.

Sentir com respires

Una de les claus del ioga és la respiració conscient. És a dir, veure i notar com inspirem i expirem l’aire. És el contrari del que fem habitualment, és a dir, respirar sense pensar-hi.

Ommmm…

Els ioguis també usen mantres o cants repetitius. Són sons amb frases simples que tenen qualitats positives. Ens ajuden a capgirar idees negatives, com ara pensar que no serem capaços de fer alguna cosa. El mantra més universal és el de la síl·laba om, també anomenat pranava mantra o mantra primordial, i representa el so de l’Univers.

Vocabulary

  • Word: paraula
  • Ancient: antic
  • Rising: creixent
  • To follow: seguir, practicar
  • Relaxation: relaxar-se


Amb la col·laboració de Mireia Ventosa Masdeu, responsable del Centre de Ioga i Teràpia L’Arbre - Espai per a la Salut, el Moviment i l’Ànima de Vilanova i la Geltrú

stats