Recursos didàctics 19/11/2021

L'influx de la Lluna

Diuen que les nits de lluna plena els homes llop o licantrops surten del cau a la recerca de carn humana. Aquesta història només és una llegenda que s’explica per atemorir la canalla, però la creença que els cicles de la Lluna tenen efectes sobre nosaltres és real. Som una mica llunàtics!

2 min
La creença que els cicles de la Lluna tenen efectes sobre nosaltres és real.

Un satèl·lit influent

Les fases de la Lluna són quatre: lluna nova, lluna creixent, lluna plena i lluna minvant. Aquestes fases es van succeint i repetint, i d’això se’n diu el cicle lunar. Doncs bé, hi ha qui assegura que les fases de la Lluna influeixen sobre la Terra, amb efectes sobre els cultius o les marees. I també sobre les persones, fent que en alguns moments del mes hi hagi més parts o depressions. 

Pagesos llunàtics

Ja ho diu el refrany: en minvant de lluna, no sembris cosa ninguna. Hi ha pagesos, llenyataires, jardiners i altres professionals del món vegetal que estan pendents del cicle lunar per fer accions com podar, sembrar o netejar les basses. Ells asseguren que, segons com estigui la lluna, els és més o menys favorable.

Cabells creixents o minvants

Les persones que estan pendents del cicle lunar també el consulten abans de demanar hora a la perruqueria. Segons aquesta creença, si vols que els cabells et creixin forts i de pressa, te’ls has de tallar en quart creixent. I si ho fas en lluna plena, et creixeran abundosos i brillants com la mateixa Lluna. És l’anomenat efecte llop.

Un món ple de llunàtics

Diem que algú és un llunàtic quan experimenta canvis d’humor sobtats, i en aparença sense motiu. És a dir, que el seu humor és tan canviant com les fases de la Lluna. D’altra banda, si un dia estàs de molt mal humor, pots avisar que estàs de mala lluna.

Els llunàtics i els pescallunes catalans

Als habitants de Vilanova i la Geltrú els diuen llunàtics, perquè tenen fama de somiar coses tan impossibles com abastar la Lluna amb les mans. I als de Torelló se’ls coneix com els pescallunes per pretendre una cosa igual d’inabastable: atrapar la Lluna en el reflex de l’aigua.

Vocabulary

  • Wildlife: vida salvatge
  • Mating: apariament
  • Phases: fases
  • Even thought: encara que
  • Far away: molt lluny
  • Tides: marees

stats