Cristina Serret

Les ‘fake news’

“La jove activista Greta Thunberg s’ha fet milionària gràcies a la lluita mediambiental”. Aquesta notícia és un exemple del que es coneix com a fake news o notícia falsa. És a dir, una mentida que es difon intencionadament, sobretot a través de les xarxes socials. Avui t’expliquem per què aquesta mena d’informacions s’escampen tan ràpidament i com les podem detectar i combatre

Les ‘fake news’ / MARTA CAYUELA Zoom

Què són?

Les notícies falses o fake news són informacions que es difonen amb la voluntat d’enganyar el públic. Circulen per internet, sobretot a través de les xarxes socials. Així es poden convertir en virals i ser llegides per milions persones en ben poc temps.

Qui les origina?

Una de les característiques de les notícies falses és justament que és molt difícil, o gairebé impossible, determinar qui les ha creat. I si hi apareix algun nom, sol ser fictici.

Why do we share fake news?

People who produce fake news play with our emotions. They know that if you’re surprised, angry or frightened, you’ll be more likely to share the information

Per què es difonen?

Les notícies falses es poden fer córrer amb la voluntat de perjudicar una persona o un col·lectiu. O, al contrari, per afavorir els interessos de qui les genera. Altres motius són aconseguir que, amb un titular que ens cridi l’atenció, cliquem sobre l’enllaç, i així la pàgina que ha generat la notícia obté més visites. I hi ha qui, simplement, publica notícies falses pel plaer de comprovar fins on poden arribar.

Com les podem reconèixer?

La primera cosa que hem de mirar és qui les signa. Si no és un mitjà de comunicació que coneixem o una persona o entitat reconeguda, no ens en podem fiar. Les falses notícies també acostumen a tenir titulars molt impactants, en què s’anuncien desgràcies i fets escandalosos o fora de l’habitual.

Act or fake?

If the story is too outlandish, it might be a fake

Com es poden aturar?

Una bona manera de combatre-les és trencar la cadena. És a dir, no reenviar-les als nostres amics i contactes, per molta gràcia que ens puguin fer. És important saber que algunes notícies enganyoses poden perjudicar les persones o institucions de les quals parlen.

‘Fake’ o bola?

En català, de les fake news en podem dir notícies falses, notícies enganyoses, bola, mentida o fals rumor. Però la forma anglesa s’ha escampat tant que ja s’ha fet més popular que la catalana.