Cristina Serret Alonso

Les estrelles de mar

Les estrelles de mar o asteroïdeus ens fascinen per la seva forma i els colors llampants. Encara que estem acostumats a veure’n, són uns animals força desconeguts que poden fer algunes coses sorprenents. Avui te’n detallem algunes

Les estrelles de mar / MARTA CAYUELA Zoom

No són peixos

Encara que viuen als mars i als oceans, les estrelles de mar no són peixos. Són invertebrats de la família dels equinoderms, a la qual també pertanyen els eriçons de mar. De vegades es poden confondre amb les ofiures, animals marins que també tenen cinc braços semblants a cues de serps.

A huge family

There are around 1,900 different species of starfish living in the world’s oceans

Tenen cinc braços… o més

Les estrelles de mar tenen el cos aplanat, format per un disc amb cinc braços. Per això es diu que tenen una simetria pentaradiada (en referència als cinc braços). Tot i així, hi ha algunes estrelles marines que poden tenir-ne més.

Crack yourself up

-What kind of fish comes out at night?

-A starfish!

Són carnívores

Les estrelles de mar tenen boca i anus. S’alimenten de mol·luscs, crustacis, cucs i altres invertebrats. Fins i tot poden capturar peixos petits i menjar-se’ls. Hi ha espècies que tenen la capacitat de treure l’estómac fora del cos per alimentar-se.

Es poden regenerar a partir d’un sol braç

Si, per un accident, una estrella perd un braç, li torna a créixer. És a dir, es regenera, igual que ens passa a nosaltres amb les ungles. Aquest fenomen es pot donar també en el braç que ha quedat solt, de manera que tot sol regenera els quatre braços que li falten!

Did you know?

Starfish have neither brains nor blood

Tenen dues cares

A la cara superior les estrelles de mar hi tenen la boca. Aquesta cara està recoberta d’unes petites punxes. La cara oposada, que mira al fons marí, està plena de petits peus repartits pels braços, gràcies als quals es poden desplaçar.