Recursos didàctics 14/11/2020

Els malsons

Quan dormim, el cervell no s’apaga. Continua funcionant a ple rendiment i és capaç de fer-nos somiar aventures fantàstiques o històries terrorífiques. Ni les unes ni les altres són reals, però els malsons ens poden deixar ben espantats. Avui t’expliquem com fer-los front

Cristina Serret Alonso
2 min
Els malsons

Què són?

Els malsons són somnis força desagradables i tan intensos que poden fer que ens despertem. Solen aparèixer quan fa una bona estona que dormim. Els terrors nocturns, en canvi, es produeixen durant la primera meitat de la nit. Tot i que pots sentir la persona cridant ben fort (i fins i tot trobar-la asseguda amb els ulls oberts), si es desperta no recordarà haver estat somiant res. És per això que, en realitat, dels terrors nocturns en sabem ben poca cosa.

Què passa al nostre cos quan tenim un malson?

De la mateixa manera que si t’enamores en somnis et pots despertar amb un sentiment ben agradable que et duri tot el dia, quan tens un malson pots despertar-te amb el cor bategant a tota màquina. A més, quan tenim malsons podem tremolar i fins i tot podem moure els braços i les cames com si volguéssim fugir o lluitar.

Per què tenim malsons?

Hi ha molts motius. N’hi ha de ben simples, com haver menjat una pizza massa carregada just abans d’anar a dormir, o haver mirat una pel·lícula de por. Però la majoria de vegades els malsons arriben perquè hi ha alguna cosa que ens amoïna.

Vull despertar-me!

¿T’ha passat mai de tenir un malson i pensar que et vols despertar? D’això se’n diu somni lúcid. Has de saber, però, que també pots escollir quedar-te dins del somni i, per exemple, ordenar al monstre que et fa por que desaparegui. Si és el teu somni, pots fer el que vulguis!

Per què no recordem els somnis?

Tot i que hi ha persones que recorden força el que somien, la majoria ho oblidem al cap d’uns minuts. El culpable és el nostre cervell, però si t’acostumes a explicar els somnis només llevar-te, veuràs com els aniràs recordant més. Els malsons, en canvi, sobretot els més impactants, costen més d’oblidar.

Què n’hem de fer, dels malsons?

El millor que pots fer és explicar-los a algú en qui confiïs i que sàpigues que t’escoltarà amb atenció.

Vocabulary

Nightmares: malsons

Once in a while: de tant en tant

Dream: somni

Journal: diari, dietari

To wake up: despertar-se

To vanish: desaparèixer

Amb la col·laboració de Jordi Borràs, psicòleg especialitzat en el treball terapèutic amb els somnis i fundador de www.mondesomnis.com

stats