Recursos didàctics 31/03/2021

Les bombolles

Si féssim una llista de les paraules més famoses del 2021, les bombolles estarien al capdamunt. Segur que saps què és una bombolla de convivència i qui forma part de la teva. Avui, però, t’expliquem moltes coses interessants sobre les altres bombolles, les que ens fan riure i jugar

2 min
Les bombolles

Aire embolcallat

Una bombolla és una porció d’aire o de gas que està envoltada per una capa molt i molt fina de líquid. Les bombolles tenen forma esfèrica i, com més petites, més rodones.

On es formen?

De bombolles en pots trobar a molts llocs. A l’aire, quan bufem aigua amb sabó; a dins d’un líquid, quan bevem una beguda gasosa; o a dins d’un sòlid, quan es fa una peça de vidre artesanal i queda aire atrapat a l’interior. 

Hola i adeu

Les bombolles tenen una vida molt curta. O bé perquè topen amb algun objecte, o bé perquè esclaten per si soles. És el que passa quan intentes agafar una bombolla de sabó amb la mà, o quan les bombolles de l’aigua que bull arriben a la superfície. El culpable és un fenomen anomenat tensió superficial. En les bombolles, la tensió superficial és molt fràgil, i n’hi ha prou amb una petita partícula per trencar-la.

Bombolles juganeres

Amb les bombolles podem observar fenòmens molt curiosos. Per exemple, dues bombolles que es troben tendeixen a ajuntar-se. Això és perquè, de forma natural, busquen ocupar el menor espai possible, i una bona manera de fer-ho és compartint la pell. Una altra curiositat de les bombolles és que, si se n’ajunten moltes de la mateixa mida, acabaran formant hexàgons. És a dir, figures de sis costats, com les que fan les abelles per construir el seu rusc.

Les bombolles de convivència

¿T’imagines com seria estar a dins d’una bombolla gegant? Segurament ens sentiríem aïllats de l’exterior i protegits del que pugui passar a fora. És per això que els metges han escollit la paraula bombolla per definir els grups de persones que es poden trobar amb seguretat. 

Vocabulary

  • Surface: superfície
  • Bubble: bombolla
  • Layers: capes
  • Soap: sabó
  • Bread: pa
  • Filling: farciment
  • Colder: més freda
  • Higher: més alt

stats