Criatures 22/12/2012

Els àpats més intergeneracionals

Paloma Arenós
3 min
Els àpats més intergeneracionals

Falta molt poc per celebrar els àpats del dia de Nadal i de Sant Esteve, dues dates assenyalades en el calendari gastronòmic català, especialment si es respecta la tradició culinària: sopa de galets, carn d'olla i pollastre o capó farcit per al 25 i canelons per al 26. I de postres, torrons, neules i polvorons. Són dies de retrobades familiars amb grans i petits al voltant de la taula. ¿Però els nens han de menjar el mateix que els adults? Cal preparar-los un menú infantil a banda? Els experts consultats aconsellen que no cal fer-los res especial, especialment perquè els plats nadalencs tradicionals "ja són molt de gustos infantils".

La cuinera i propietària del restaurant Semproniana, Ada Parellada, ho té clar: "No sóc partidària de fer menús especials per als nens. La sopa de galets és per a tots els públics. El Nadal és un dia ideal per compartir la taula amb la gent que t'estimes i amb bon rotllo. Si els nens mengen, perfecte, si no, també. El més important és que fruïm plegats i no pas estar atents a les quantitats". Parellada ve d'una família de cuiners en què el Nadal i Sant Esteve són festes emblemàtiques i plenes de bons records. "Són dies molt educatius de com hauríem de compartir taula i menjar cada dia. Sense tensions i dedicant temps als nostres fills". Com a cuinera i mare té clar, però, que als més petits de dos anys "se'ls ha de respectar el ritme i els horaris i donar-los abans el menjar perquè no es neguitegin".

La també cuinera i formadora Montse Puig (Facebook.com/galetesigalets ) afegeix que als nens de la casa se'ls pot implicar en la preparació d'aperitius o en altres feines senzilles, com decorar i parar la taula. "Un dinar de Nadal comença amb tota la mainada a la cuina farcint els galets amb la carn de la pilota i fent les pilotes, tant les mini (per a la seva escudella) com les grans, que després ens menjarem amb la carn d'olla". Tampoc és partidària d'un menú infantil diferent, però sí que proposa alguna concessió, com una plata de cuixes de pollastre, una de les parts més tendres. "Poden preparar les papillotes amb papers bonics per guarnir-les. I quan són més grans, els engresquem a preparar una mica d'aperitius senzills, però originals: uns xupa-xups de formatge de cabra coberts de xocolata negra o unes piruletes de formatge ratllat amb fines herbes. Els farà il·lusió compartir amb tothom aquest protagonisme", argumenta.

Al·lèrgies

Maria Àngels Pie és mare del Sergi, un nen de 6 anys amb al·lèrgia alimentària als ous, les llenties i la llet de vaca. Pie, membre de l'associació Immunitas Vera, lamenta que la problemàtica sigui menystinguda socialment. "A diferència de quan es té una intolerància, un al·lèrgic a alguns aliments no només no pot menjar-ne, sinó que moltes vegades no en tolera el contacte ni la inhalació. Una reacció al·lèrgica pot arribar a provocar la mort". ¿I com s'organitza una família amb aquests condicionants per Nadal? "Si el fem a casa, intento ser tradicional i preparo un menú apte per al Sergi, que, per descomptat, serà per a tota la família. I no costa tant". "De primer -detalla-, faig brou de pollastre casolà amb galets d'una marca apta i fàcil de trobar als supermercats. I de segon, pollastre rostit amb patates. De postres, préssec en almívar i després neules, polvorons i torrons també aptes". A l'hora de comprar han d'estar molt pendents dels etiquetatges. "Per sort sempre tenim a mà el dossier de fabricants que Immunitas Vera ens dóna per fer-nos el dia a dia més fàcil. Val un imperi!", exclama.

stats