Criatures 20/12/2014

El meu amic el ratpenat

L’AMB promou la millora de la biodiversitat als parcs metropolitans amb la construcció de caixes niu perquè s’hi instal·lin ratpenats

Gemma Castanyer
3 min

Poden volar, descansen de cap per avall i són capaços d’orientar-se en la foscor més absoluta. El ratpenat és l’únic mamífer capaç de conquerir el medi aeri, es refugia en coves i teulades i s’alimenta de petits insectes. Malgrat que les creences populars l’assenyalen com un ésser horrible, portador de mals auguris, el cert és que aquest animaló és un excel·lent bioindicador i que la seva presència en un determinat espai és sinònim de bona salut mediambiental.

Precisament per descobrir les particularitats d’aquests enigmàtics mamífers i oferir-los refugi, una quarantena de persones van participar dissabte passat en l’activitat Millorem l’hàbitat del ratpenat. El bioindicador emmascarat, organitzada per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) i el Museu de Ciències Naturals dins el 8è cicle d’activitats als parcs, platges i rius metropolitans.

Amb el suport de l’ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, la jornada va tenir lloc al parc metropolità de les Planes amb la voluntat de donar continuïtat al projecte de caixes niu engegat l’any 2010: “Les famílies construiran una dotzena de caixes niu que col·locarem estratègicament en pins i pollancres perquè els ratpenats s’hi refugiïn i hi acabin criant -explicava Àngel Arroyes, educador ambiental del Centre Mediambiental l’Arrel-. Per aconseguir-ho caldrà fer-ne un seguiment durant els pròxims dos o tres anys. A aquesta espècie li costa molt instal·lar-se en un medi desconegut, tot i que si troba les condicions idònies ho aconsegueix”, afegia.

Parcs saludables

L’atracció que genera el ratpenat, sobretot entre el públic infantil, és una excel·lent oportunitat per transmetre valors mediambientals i explicar els efectes de fenòmens com el canvi climàtic. Es tracta d’animals molt sensibles a qualsevol canvi de temperatura o signe de contaminació. Aida Girona és tècnica d’educació ambiental de l’AMB i destaca la importància que aquest mamífer s’instal·li en parcs metropolitans com el de les Planes: “Els refugis habituals dels ratpenats, com les escorces dels arbres vells o les esquerdes de les cases, estan disminuint. Per això volem oferir-los un espai on puguin acabar criant i trobin refugi a l’hivern. Si tenim ratpenats als parcs metropolitans vol dir que comptem amb parcs saludables”.

Més enllà de ser un excel·lent bioindicador, els ratpenats s’alimenten de mosquits i altres petits insectes i per tant són “una font de control de les plagues i els insectes dels parcs urbans i periurbans de pobles i ciutats”, com apunta Marc Pérez, educador ambiental del Centre Mediambiental l’Arrel.

Un parc urbà

Amb prop de set hectàrees de superfície, el parc de les Planes és el pulmó més important de l’Hospitalet de Llobregat. Hi destaquen dues esveltes xemeneies -testimoni del passat industrial que fins fa poc ocupava l’es-pai central del parc-, ara envoltades per arbres singulars, com les oliveres, algunes centenàries. Gràcies a l’existència d’aquest pulmó, que gestiona l’AMB, s’han retrobat barris que abans estaven aïllats i que ara poden gaudir del patrimoni. Es calcula que els habitants que hi viuen a tocar arriben a 80.000.

Per poder-ne descobrir les singularitats, a partir del curs vinent l’AMB publicarà un dossier educatiu sobre el parc elaborat juntament amb l’escola d’adults Can Serra, de L’Hospitalet. “Es tracta d’un projecte d’aprenentatge i servei. Els alumnes de l’escola d’adults aprendran a fons els continguts del dossier i seran ells que faran de guies als infants de les escoles més pròximes al parc. Començarem amb una prova pilot que volem ampliar a altres centres”, conclou Aida Girona.

stats