Aquest estiu tornarem a fer de periodistes
L’ARA i Fundesplai dupliquen l’oferta amb quatre campus de temàtiques diferents
“Hi podrem tornar l’any vinent?” Aquesta és la pregunta que més es repetia entre els nois i noies que l’estiu del 2019 van participar en el segon Campus de Periodisme de l’ARA i Fundesplai, unes colònies amb tallers periodístics al matí i activitats lúdiques i esportives a la tarda. Amb la intenció de repetir l’èxit de l’any passat, l’ARA i Fundesplai dupliquen l’oferta aquest 2020 amb quatre campus de temàtiques diferents.
“Un diari, a més de la funció primària d’informar, és també una màquina de pensar i d’educar. Poder fer-ho i mostrar-ho directament als nois i noies és estimulant, és fantàstic. Com a diari dona encara més sentit al que fem”, assenyala Ignasi Aragay, director adjunt de l’ARA. Cristina Rodríguez, directora general de Fundesplai, afegeix: “Ens sentim molt orgullosos de col·laborar per tercer any consecutiu en un programa consolidat per una oferta educativa potent i de qualitat, que es tradueix en la satisfacció dels nois i noies que hi participen”. Rodríguez assenyala que estan especialment contents d’incorporar en un dels nous campus “la metodologia d’aprenentatge-servei (ApS), en què els nois i noies, a més d’aprendre, faran una acció social per fer del món un lloc millor”.
Alguns dels nois i noies que enguany participaran en els campus ho faran per tercera vegada. “Per a mi és molt important tornar-hi, els amics del Campus són com la meva família”, explica a l’ARA Laura Torrent, una de les participants. “En tinc moltes ganes”, afegeix Arnau Ecke, de 14 anys. “Continuarem enfortint els vincles que hem mantingut durant l’any”, diu.
La primera edició va tenir lloc l’estiu del 2018 i va comptar amb la participació de 44 nois i noies de Catalunya, el País Valencià i les Illes. La iniciativa va sorgir de la redacció, del grup d’innovació del diari, i des d’aleshores ja han passat pel Campus més d’un centenar d’adolescents. Els tallers periodístics els imparteixen professionals de l’ARA com Antoni Bassas, Toni Soler, Mònica Planas, Toni Padilla, Natalia Arroyo, Xavier Bertral, Pere Virgili, Ferran Forné i Aure Farran, la majoria dels quals repetiran en les edicions d’enguany. A més, es fan visites a la redacció de l’ARA i en altres mitjans que col·laboren amb el Campus. Fins ara els participants han visitat les instal·lacions de la SER, de Catalunya Ràdio i de Ràdio Estel, i han entrevistat personalitats com la xef Ada Parellada, l’escriptora Empar Moliner, el director de cinema Carlos Marques-Marcet i el presentador de televisió Marc Ribas.
Els Campus de Periodisme es desenvolupen al Centre Esplai de Fundesplai, un alberg de joventut al Prat de Llobregat que disposa d’aules, un auditori per a 300 persones, cafeteria i restaurant, piscina i un ampli espai de jardí integrat en l’entorn. Després dels tallers periodístics del matí, els assistents al Campus -que passen la nit al Centre Esplai- participen en activitats lúdiques i esportives organitzades pels monitors de Fundesplai: fan caiac, vela, surf, bicicletades pel delta del Llobregat o un escape room, entre d’altres.
QUATRE PROPOSTES
Aquest 2020 hi haurà quatre campus amb temàtiques diferents i dividits per nivells segons l’edat. Del 29 de juny al 4 de juliol tindrà lloc el Campus d’Introducció al Periodisme per a nascuts el 2006, 2007 i 2008 (de 1r a 2n d’ESO), en què els participants podran aprendre les nocions bàsiques del periodisme amb els professionals de l’ARA a través de tallers de fotografia, reporterisme, televisió i locució radiofònica. L’edició de l’any passat la van inaugurar Antoni Bassas i Natalia Arroyo, que van ensenyar als nois i noies a fer connexions en directe des del terreny de joc. Al llarg de la setmana també hi va haver tallers amb el cap de fotografia de l’ARA, Xavier Bertral, amb la periodista de TV3 Noemí Prous i amb la coordinadora del Criatures, Aure Farran.
El segon nivell del Campus, centrat en Periodisme i Humor, tindrà lloc del 31 d’agost al 5 de setembre del 2020, i hi podran participar nens i nenes nascuts els anys 2005, 2006 i 2007 (de 1r a 3r d’ESO). L’any passat els tallers els van impartir Toni Soler, Mònica Planas i els dibuixants de l’ARA Juanjo Sáez i Manel Fontdevila, entre d’altres. En aquest Campus els joves descobriran els secrets rere els programes d’humor de ràdio i televisió, quins són els límits de l’humor i com s’ho fan els ninotaires per interpretar l’actualitat mitjançant els seus dibuixos.
Formar ciutadans amb esperit crític
Els Campus de Periodisme de l’ARA tenen com a objectiu que els nois i noies entenguin la importància de disposar d’uns mitjans de comunicació de qualitat que formin i informin, i de ser ciutadans amb esperit crític i autònoms. En una de les sessions inaugurals el periodista Toni Padilla, cap d’Esports de l’ARA, ho va explicar així: “Com a periodistes us heu de preguntar sempre el perquè de tot. A mesura que us feu preguntes comenceu un camí que no sabeu on s’acaba, i això és bonic. Us poden ensenyar a locutar i a escriure millor, però la curiositat ja la teniu, i és la cosa més important”.
El tercer nivell del Campus, sobre Periodisme Social i Nous Formats, se celebrarà del 22 al 27 de juny i serà per als nascuts el 2004, 2005 i 2006 (de 2n a 4t d’ESO). En aquesta edició, inexistent fins ara i pensada per als joves que ja han passat per les dues altres edicions anteriors, els participants treballaran a partir de la metodologia d’ApS. Mitjançant aquest sistema aprendran a fer periodisme innovador mentre s’impliquen en iniciatives socials que donaran un servei a la comunitat.
Els tres Campus anteriors també inclouran una activitat de periodisme amb perspectiva de gènere, impartit per la periodista de TV3 Noemí Prous. L’objectiu del taller serà que els nois i les noies prenguin consciència de la responsabilitat que tenen els comunicadors en la lluita per la igualtat de gèneres i que aprenguin a detectar com es poden millorar determinades informacions ja publicades des d’una comunicació no sexista.
Finalment, el quart campus del 2020 tindrà lloc durant les vacances de Nadal, del 28 al 31 de desembre, i serà una edició especial, també de nova creació, per als nascuts el 2004, 2003 i 2002 (de 4t d’ESO a 2n de batxillerat). Serà un Campus de Creació Literària que tindrà lloc en una casa de colònies a la natura, amb xerrades i tallers literaris impartits per escriptors, editors i agents del panorama editorial català.
COM ES POT OPTAR A PLAÇA
La preinscripció dels quatre campus, amb places limitades, s’obre avui, 7 de març, i s’allargarà fins al 29 de març. Si hi esteu interessats caldrà fer la preinscripció online a través de la web subscripcions.ara.cat/espai/. Només s’hi poden apuntar subscriptors de l’ARA. Si no hi esteu subscrits, ho podeu fer a través del mateix enllaç. Els participants seleccionats es comunicaran a finals de maig. Perquè tothom tingui l’oportunitat d’assistir-hi, les famílies poden sol·licitar a Fundesplai una beca per cobrir una part o tot el preu del Campus.
Tots els Campus de l’ARA
- Campus d’Introducció al Periodisme. Del 29 de juny al 4 de juliol del 2020 per a nascuts el 2006, 2007 i 2008 (de 1r a 2n d’ESO)
- Campus de Periodisme i Humor. Del 31 d’agost al 5 de setembre del 2020 per a nascuts el 2005, 2006 i 2007 (de 1r a 3r d’ESO)
- Campus de Periodisme i Nous Formats. Del 22 de juny al 27 de juny del 2020 per a nascuts el 2004, 2005 i 2006 (de 2n a 4t d’ESO)
- Campus de Creació Literària. Del 28 al 31 de desembre del 2020 per a nascuts el 2004, 2003 i 2002 (de 4t d’ESO a 2n de batxillerat)