A.F.

#UnfollowViolènciesMasclistes

El 20% dels joves entre 15 i 19 anys pateixen assetjament a través de les xarxes socials

#UnfollowViolènciesMasclistes / CNJC Zoom

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) posa en marxa un projecte educatiu enfocat a prevenir i abordar les violències masclistes i les relacions abusives que es donen entre adolescents i joves a través de les xarxes socials o altres entorns digitals. El programa s'implementarà a tots els centres de secundària i entitats d'educació no formal que ho demanin.

La iniciativa sorgeix de la voluntat de sensibilitzar i de desplegar estratègies preventives des de diferents sectors educatius com l'educació formal, l'educació no formal i el món de l'associacionisme en general. Segons dades de l'Observatori Català de la Joventut, un 14,3% de les persones joves afirmen que han sigut objecte d'amenaces o insults a les xarxes socials durant l'últim any. Aquesta proporció augmenta al 20% en la franja d'edat entre els 15 i 19 anys. Els motius més assenyalats són el gènere i l'orientació sexual, les creences i l'origen de la persona.

La formació del professorat, un element clau per traslladar el debat i la prevenció a les aules

Una de les principals línies de treball del projecte és una guia que explica diferents situacions de sexisme a les xarxes a través de la història fictícia però quotidiana d'una noia que viu un cas de 'sexpreading' –difusió sense consentiment de fotografies de caràcter sexual o interpretades com a tal–. També compta amb unes fitxes de suport destinades a professorat i persones educadores de diferents àmbits que pretenen ser un recurs per al treball amb adolescents. El CNJC posa a la disposició dels instituts i les entitats diferents sessions formatives. El curs passat es va dur a terme una prova pilot del projecte en tres centres de secundària de l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Granollers amb el suport de l'IEMed.

La guia que acompanya la iniciativa pedagògica arribarà a les escoles i a les entitats d'educació no formal

En la primera fase del projecte es posarà especial èmfasi a presentar la guia i formar el professorat català perquè sigui capaç de traslladar el debat i la prevenció a les aules. L'acte de presentació d''Unfollow a les violències masclistes', que va tenir lloc fa uns dies a Barcelona, va comptar amb una primera sessió de formació a professorat i educadors en general.

Una fitxa de la guia que ha editat el CNJC Zoom

Una fitxa de la guia que ha editat el CNJC

La iniciativa del CNJC s'ha desenvolupat en col·laboració amb entitats expertes en la temàtica, com la Cooperativa Candela Acció Comunitària i Feminista i Educació per a l'Acció Crítica (EdPAC), i compta amb el suport de l'Institut Català de les Dones.