Criatures 07/11/2018

Activitats per conèixer les ciutats intel·ligents

Una iniciativa per experimentar la relació entre les persones, la tecnologia i les ciutats

A.f.
3 min
Activitats per conèixer les ciutats intel·ligents

Aquesta setmana se celebra a Barcelona l'Smart City Week, un esdeveniment que busca apropar la ciutat intel·ligent a la ciutadania. Hi haurà més de 50 activitats repartides pels 10 districtes de la ciutat per tal que l'esdeveniment arribi a tothom.

L'Smart City Week té com a objectiu reflexionar i experimentar sobre la relació entre les persones, la tecnologia i les ciutats, de manera que els continguts de l'Smart City Expo World Congress tinguin un retorn social positiu per a la ciutadania i que el concepte de ciutat intel·ligent sigui més pròxim a la ciutadania. Es proposa una aproximació a l'Smart City centrada en els quatre nivells de relació de la persona amb el seu entorn físic, cada vegada més intervingut per la tecnologia: la casa, el barri, la ciutat i el món.

Així, a través d'un conjunt d'activitats es proposa reflexionar sobre com les noves tecnologies modifiquen el nostre espai urbà, la manera com ens hi relacionem i com l'entenem.

Un programa amb 4 eixos

L'Smart City Week s'estructurarà al voltant de quatre eixos fonamentals seguint un model que té en compte els nivells de relació de la ciutadania amb el seu entorn físic: casa, barri, ciutat, món. La temàtica de cada eix servirà de fil conductor per a tot un seguit d'activitats:

 • Conferències i xerrades, que serviran per aportar nous discursos que portin a repensar aquests quatre contextos o escales de relació del 'ser ciutadà' amb el seu entorn urbà.
 • Itineraris, visites guiades i portes obertes, amb l'objectiu de fer una aproximació a la ciutat intel·ligent centrada en com el ciutadà experimenta les funcions bàsiques de la vida a la ciutat.
 • Activitats participatives, experimentals i educatives en forma de tallers, 'datathons' o laboratoris d'experimentació, ideals per a persones interessades en l'univers urbà, amb inquietuds culturals i de naturalesa prescriptora.
 • Activitats familiars per educar les generacions futures, un conjunt de tallers familiars que tindran lloc al llarg de la jornada del dissabte 10 de novembre a diferents districtes de la ciutat.

Activitats familiars

Seguint aquesta voluntat d'acostament a tots els públics, s'han previst un seguit d'activitats destinades als més petits, que tindran lloc de divendres a diumenge a diferents districtes de la ciutat. Les propostes del Kids són les següents:

 • Visita a la Fàbrica del Sol, un clar exemple d'edifici sostenible.
 • Taller per aprendre a estalviar energia a la llar (Fàbrica del Sol).
 • Introducció dels Fab Labs als més petits a través dels Smart Citizen Kits (mediador de dades obertes mediambientals) i visita al IAAC / Fab Lab Barcelona.
 • Coneix l'aquaponia. Es coneix com a aquaponia al sistema de producció sostenible de plantes i peixos que combina l'aqüicultura tradicional, que és la cria d'animals aquàtics com peixos, crancs de riu i gambetes, amb la hidroponia, cultiu de plantes en aigua en un medi ambient simbiòtic.
 • Taller Internet of Things. S'hi s'aprèn a programar amb Arduino, de codi obert. Arduino és una companyia de codi obert i 'open hardware', així com un projecte i una comunitat internacional que dissenya i manufactura plaques de desenvolupament de maquinari per construir dispositius digitals i dispositius interactius que puguin controlar objectes del món real.
 • Juga i aprèn amb la realitat augmentada.
 • Taller per construir el teu propi vaixell robotitzat amb LEGO WeDo. Per gaudir del litoral urbà d'una forma més sostenible.
 • Taller de disseny de vinils per als telèfons 'smart'.
 • Coneix la Barcelona romana a través de jocs matemàtics.

Per a més informació

Web Smart City Week

stats