Plans en família: d'un espectacle de dansa a la nova proposta de La Calòrica
El crític Toni de la Torre proposa cinc plans culturals familiars
BarcelonaPrimera setmana de retorn a l’escola superada! Ja teniu plans per al cap de setmana? El crític Toni de la Torre ens proposa cinc plans culturals familiars. Un espectacle de dansa per als més menuts, una pel·lícula amb una vaca molt particular i la nova obra de teatre de la companyia La Calòrica, entre les propostes de la setmana.
Un espectacle de dansa per submergir-nos al fons del mar
A casa ens agrada molt la dansa, així que intentem no perdre’ns cap dels espectacles del col·lectiu Big Bouncers, que porta aquesta disciplina al públic familiar. El seu nou espectacle, Plàncton, s’inspira en la vida al fons del mar. Concretament, en aquests microorganismes que no es mouen per si mateixos sinó que s’arrosseguen seguint els corrents marins. Aquesta idea li serveix a la directora Anna Rubirola per construir una posada en escena preciosa on els cossos emeten llum i es mantenen en suspensió, produint un efecte hipnòtic en la mirada de la canalla, a la qual s’estimula a través de l’abstracció, fent que la curiositat natural que tenen per saber com funciona el món trobi un univers per descobrir. Un univers de petites coses que l’espectacle reivindica com a importants, i que dansen a l’escenari creant un món viu i orgànic que desperta la imaginació dels infants. Plàncton està pensat per nens de 4 a 7 anys i vol apropar els nous llenguatges escènics al públic menut. Us hi podreu submergir el 14 i el 15 de gener al Mercat de les Flors.
Una pel·lícula molt divertida amb una vaca diferent de la resta
Si el vostre pla ideal de cap de setmana és mirar una bona pel·lícula sota la manta, aleshores us proposo una pel·lícula que farà riure a tota la família, protagonitzada per la Mama Muu, una vaca que no es comporta com les altres. En comptes d’estar pasturant al prat li agrada gronxar-se! El personatge, conegut pels contes il·lustrats de Jujja Wieslander i Sven Nordqvist és la protagonista de La Mama Muu torna a casa, on l’arribada d’una cigonya a la granja estimula encara més l’esperit aventurer de la vaca, que es pregunta què hi ha al món més enllà de la parcel·la on viu. Això la portarà a voler viatjar, cosa que la fa entrar en conflicte amb el seu amic, el Corb. La pel·lícula té el mateix sentit de l’humor dels contes, basat en escenes surrealistes que fan riure sobretot a canalla al voltant dels 4 anys, i inclou una reflexió emotiva sobre què és el que constitueix una casa. La teniu a Filmin en català.
Un taller que barreja el coneixement científic i la il·lustració
Les il·lustracions són el que més crida l’atenció als nens quan tafanegen entre els llibres de divulgació científica, especialment els volums de gran format sobre animals prehistòrics o éssers humans que van viure fa milions d’anys. N’hi ha prou amb mirar les il·lustracions perquè quedin fascinats i vulguin endur-se el llibre a casa a devorar-lo. Però ¿us heu preguntat mai com es fan aquestes il·lustracions i quins criteris se segueixen per fer-les? L’il·lustrador Roc Olivé, paleoartista i docent d’il·lustraciència, ens ho explicarà en un taller on ens animarà a dibuixar els nostres avantpassats. Però no de qualsevol manera! A partir de l’estudi d’un crani i equipats amb un grafit i llapis de colors, dibuixarem els homes que habitaven la Terra fa milions d’anys de manera rigorosa segons les dades que en tenim. Un taller ben original per a criatures a partir de 9 anys que combina com si res història, ciència i dibuix i que s’organitza aquest dissabte (i el dissabte 28 de gener) al Museu de la Ciència.
Un joc de taula per a apassionats de la història antiga
Si a casa jugueu a jocs de taula habitualment i voleu un repte que us tingui ben atrapats, aleshores us recomano Magna Roma, un joc que ens proposa que construïm la ciutat més gran de l’Imperi Romà, i que a casa ja li hem dedicat més hores de les que puc comptar. És un joc que destaca per la seva complexitat, ja que combina la col·locació de llosetes i la gestió de recursos característiques dels jocs de construcció amb dinàmiques de jocs de conquesta. Els jugadors han de tenir en compte molts elements, començant per la construcció d’edificis, la gestió de la riquesa i dels ciutadans, formar legions per expandir el territori i construir monuments, sobretot temples, per guanyar el favor dels déus. Tots aquests vessants fan de Magna Roma una delícia per als aficionats a la temàtica històrica, i en gaudireu especialment amb l’edició de l’editora Bumble3ee, que inclou miniatures molt detallades dels diferents edificis. Això sí, per la seva complexitat i per la durada de les partides (es pot arribar als 90 minuts) és assequible només a partir dels 12 anys.
Una obra de teatre de La Calòrica crítica amb el populisme
Tractar amb humor les temàtiques més serioses ha estat, des del principi, part del segell de La Calòrica i clau del seu èxit connectant amb el públic més jove. Si les vostres criatures ja es troben en plena preadolescència, els podeu proposar anar a veure el nou espectacle de la companyia i no us miraran amb cara que esteu caducats. Els ocells és una adaptació de l’obra d’Aristòfanes en clau contemporània en què un empresari i la seva companya que volen viure en un món còmode i lliure d’impostos decideixen abandonar els humans i convèncer els ocells de construir aquesta societat que ells anhelen. A cop de populisme intenten assolir el seu objectiu en una comèdia que parla del nostre present i que actualment podeu veure al Teatre Poliorama.