Catalunya, terra de terratrèmols?
De tant en tant el terra tremola sota els nostres peus, perquè hi ha petits terratrèmols. A Catalunya n’hi ha molt sovint, però la majoria de vegades ni ens n’adonem Amb la col·laboració de Sara Figueras, sismòloga i cap de la unitat de tècniques geofísiques de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Quina diferència hi ha entre un terratrèmol i un sisme?
Cap. Són dues maneres diferents de referir-se a un mateix fenomen natural.
Com es mesuren els terratrèmols?
De dues maneres: amb la magnitud i la intensitat. La magnitud es calcula quan el sisme ja ha passat, i ens diu com ha sigut de gran i de fort. La intensitat ens parla dels efectes del sisme sobre el terreny, les persones i els edificis. Hi ha 12 nivells d’intensitat a l’escala de Mercalli. L’I és “no percebut” i el XII implicaria la destrucció total o canvi de paisatge.
A Catalunya hi ha terratrèmols gaire sovint?
Gairebé cada dia! Sobretot als Pirineus i al sistema mediterrani. Però són d’una magnitud molt petita, i gairebé ni els notem. Després, cada any n’hi ha tres o quatre que sí que notem, però molt poc. De mitjana n’hi ha un de magnitud 4 cada deu anys i un de magnitud 5 cada vint. Aquests últims sí que els percebem a tot el país.
Els terratrèmols es poden preveure?
Tant de bo. Així podríem estar preparats. Però encara no s’ha trobat la manera de predir on i quan hi haurà un sisme i quina magnitud tindrà. És el gran repte dels sismòlegs.
Quin és el sisme de més magnitud que hi ha hagut a Catalunya?
Va passar l’any 1428 al Ripollès. Prop de l’epicentre es va percebre amb intensitat IX i se li assigna una magnitud de 6,5 graus a l’escala de Richter. Potser abans n’hi va haver més, però no ho sabem del cert.
Vocabulary
Danger: perill
To worry: preocupar-se
Earthquakes: terratrèmols
Low: baix, baixa
Country: país
Seismic stations: estacions sísmiques